Visvairāk naudas Rīgā tērē tūristi no Norvēģijas un Beļģijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgā visvairāk naudas tērē tūristi no Norvēģijas un Beļģijas, pavēstīja Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Anna Blaua, atsaucoties uz jaunāko biroja veikto pētījumu.

Viņa informēja, ka Norvēģijas iedzīvotāji Rīgā tērē vidēji 122,66 eiro, bet Beļģijas iedzīvotāji - 100,59 eiro, vienlaikus no tūristiem vismazāk naudas Rīgā tērē lietuvieši – 48,01 eiro dienā. Kopumā ceļotāju vidējie izdevumi dienā, kas tiek tērēti neieskaitot izmitināšanas un transporta pakalpojumus, uzturēšanās laikā Rīgā ir 74,86 eiro apmērā.

Tāpat Blaua norādīja, ka, pēc aptaujas datiem, no tiem ceļotājiem, kuri kā savu galamērķi izvēlējušies Rīgu, lielākais īpatsvars ir vecuma grupā no 36 līdz 45 gadiem.

Savukārt, analizējot uzturēšanās ilgumu Rīgā, secināts, ka visbiežāk respondenti pilsētā izvēlas pavadīt 1-3 dienas, ko norādīja 52,1% aptaujāto, kamēr 4-6 dienas izvēlas pavadīt 25,8%, bet 13,4% Rīgā pavada 1-2 nedēļas. Vidēji 2,3% aptaujāto Rīgā uzturas ilgāk par mēnesi, kas visbiežāk saistīts ar izglītošanās un apmācības programmām.

Pētot iecienītākās tūristu nakts mītnes, secināts, ka lielākais vairums viesu dzīvo viesnīcās, priekšroku dodot četru zvaigžņu viesnīcām - to norādīja 56% aptaujāto, 33% izvēlas apmesties trīs zvaigžņu viesnīcās, savukārt 10% aptaujāto izvēlas piecu zvaigžņu viesnīcas.

«Mūsu pētījumā apskatīts kāds iepriekš maz analizēts jautājums, proti, cik daudz pilsētas viesu izvēlas apmesties nevis viesnīcās, bet alternatīvās apmešanās vietās. Pārsteidzoši, ka 27% no visiem tūristiem apmetas pie radiem un draugiem vai izvēlas īrēt apartamentus. Interesanti, ka viesi no Krievijas pat 42% gadījumu izvēlas neizmantot viesnīcu pakalpojumus. Līdz šim vienīgā oficiālā statistika par tūristu skaitu Rīgā ir viesnīcu sniegtie dati, bet šī pētījuma dati atklāj, ka patiesais tūristu skaits Rīgā ir vēl lielāks, jo viesi, kas īrē apartamentus vai apmetas pie draugiem nav iekļauti pašreizējā oficiālajā statistikā,» sacīja RTAB valdes locekle Vita Jermoloviča.

Tāpat pētījumā secināts, ka populārākais izmantotais transporta veids nokļūšanai Rīgā ir lidmašīna, to norādīja 57% aptaujāto, personisko automašīnu izmantojuši 18%, savukārt autobusu – 14%. Papildus jau norādītajiem transporta veidiem, ārvalstu viesi izmanto vilcienu (4%), prāmi (7%), kā arī citus transporta veidus (1%).

Pētījums arī atklāj, ka darījumu tūrisms veido 13% un visbiežāk darījumu tūrismu, kā ceļojuma mērķi norādījuši Norvēģijas, Beļģijas un Krievijas iedzīvotāji.

«Mums jau ir daudz zināšanu un priekšstatu par to, kas tūristus piesaista Rīgai un kas viņiem šeit visvairāk interesē. Taču ar šo pētījumu mēs vēlējājiem uzzināt vairāk un iegūt uz statistikas datiem balstītu informāciju. Protams, iemesli, kādēļ tūristi ierodas Rīgā nav liels pārsteigums - visvairāk pie mums viesojas ar mērķi pavadīt atvaļinājumu vai nedēļas nogali. Īpašs prieks un gandarījums, ka darīju tūrisms ir stabili augoša niša un Rīgu kā konferenču un pasākumu organizēšanas vietu izvēlas arvien vairāk lielas starptautiskas kompānijas,» klāstīja Jermoloviča.

Pētījumā secināts, ka būtiskākie faktori izvēloties ceļojumu uz Rīgu ir pieejamība, kopējās ceļojuma izmaksas un Rīgas kā ceļojuma galamērķa tēls.

Pētījums sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības zinātnisko institūtu veikts laika posmā no 15.maija līdz 15.septembrim un tajā aptaujāti 1852 tūristi no vairāk nekā 20 valstīm.

RTAB nodibināts 2009.gada oktobra beigās. Tā dibinātāji ir Rīgas dome (70%), Latvijas nacionālā aviosabiedrība «airBaltic» (10%), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (10%) un Latvijas Tūrisma aģentu asociācija (10%). RTAB nodarbojas ar tūrisma veicināšanu un Rīgas tūrisma iespēju popularizēšanu ārvalstīs. Birojs par savas darbības un radītā Rīgas zīmola vadmotīvu izvirzījis principu «Labi rīdziniekam – labi tūristam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu