Valsts kontrole aicina valdību beidzot atrisināt ostu pārvaldību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Reaģējot uz ziņām, ka līdz ar valdības maiņu Latvijas lielāko ostu pārvaldēs arī gaidāmas izmaiņas, Valsts kontrole (VK) aicina valdību beidzot izkāpt no komforta zonas un nekavējoties veikt izmaiņas ostu pārvaldības regulējumā, informēja VK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa ir pārliecināta, ka atsevišķu ostas valdes locekļu nomaiņa ostu pārvaldi nepadarīs profesionālāku, efektīvāku un atbildīgāku, tāpēc svarīgāk būtu nekavējoties veikt izmaiņas ostu pārvaldības regulējumā.

VK jautājumu par ostu valžu jautājumu dēvē par karstu kartupeli politiķu rokās. Turklāt jautājuma risināšana līdz šim nav devusi cerētos rezultātus, neraugoties uz to, ka tika izveidota darba grupa, sagatavoti dažādi priekšlikumi un uzklausītas starptautiskas rekomendācijas. Situācija nav uzlabojusies - Latvijas ostu pārvaldība joprojām ir pārlieku politizēta, necaurskatāma un neprofesionāla, uzskata VK.

Tiek atgādināts, ka jau pagājušā gada sākumā pēc VK veiktās revīzijas Rīgas brīvostas pārvaldē valdība solīja, ka sakārtos atbilstošos normatīvos aktus, kas ļaus veikt brīvostu darbības kontroli un tiesiskuma nodrošināšanu.

Straujumai tiek atgādināts viņas teiktais valsts svētkos par izkāpšanu no savas komforta zonas. Noteikta un izlēmīga rīcība ieilgušā ostu pārvaldes jautājuma sakārtošanā būtu labs pierādījums tam, ka valdībai patiesi rūp Latvijas drošība, labklājība un laimīga nākotne, nevis kārtējā «savējo» iebīdīšana «siltās vietiņās» pēc attiecīgajās ministrijās šobrīd pie varas esošo politiķu rekomendācijām. Ja nekāda rīcība uzlabojumu virzienā nesekos, līdz šim ieguldītais darbs, laiks un finanšu resursi būs veltīgi izlietoti, brīdina VK.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā Rīgas brīvostas pārvaldes darbībā konstatēja gan normatīvajiem aktiem neatbilstošu un nepamatotu līdzekļu tērēšanu, gan nolaidīgu rīcību, kā rezultātā radušies zaudējumi, negūtie ieņēmumi. Laika periodā no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 58,33 miljonu eiro apmērā.

Revīzija veikta par 2009.-2011.gadu. Rīgas brīvostas pārvaldei sniegti vairāk nekā 20 ieteikumi efektīvākai un atklātākai līdzekļu izmantošanai, kā arī vienlīdzīgai un taisnīgai attieksmei pret komersantiem.

Pasaules Bankas eksperti, pērn novembrī prezentējot ziņojumu «Pārskats par ostu sektoru Latvijā: konkurētspēja un pārvaldība», secināja, ka Latvijas ostām nav izdevies piesaistīt kravas ar augstāku pievienoto vērtību, nav izdevies pietiekami uzlabot kopējās loģistikas ķēdes darbību, tāpat efektīvāka varētu būt investīciju politika ostās.

Lai gan līdz šim bijuši mēģinājumi nomainīt Rīgas brīvostas vadītāju Leonīdu Loginovu, šie mēģinājumi nav bijuši veiksmīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu