FKTK nav tiesību iejaukties bankas un klienta savstarpējās attiecībās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Finanšu tirgus uzraugam nav tiesību iejaukties kredītiestādes un klienta savstarpējās attiecībās, skaidro Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Kā ziņots, vēja parku attīstītāja SIA «Winergy» īpašnieks Indreks Kuivaliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, prasot ne mazāk kā 51 miljona eiro kompensāciju. Kuivaliks iesniegumā starptautiskajai šķīrējtiesai norāda uz Latvijas iestāžu situācijai neatbilstošu rīcību, lobējot vienas puses, proti, AS «Norvik banka», intereses civiltiesiskā strīdā starp diviem komersantiem. Kuivaliks pauž viedokli, ka Latvijas tiesībsargājošās iestādes acīmredzami darbojas vienas civiltiesiskā strīdā iesaistītās puses labā, savukārt banku uzraugs izliekas neredzam iesaistītās kredītiestādes likuma normu pārkāpumus, nemaz nerunājot par biznesa ētiku.

Savukārt FKTK uzsver, ka uzraugam saskaņā ar Kredītiestāžu likumu nav tiesību iejaukties kredītiestādes un klienta savstarpējās attiecībās, risināt to civiltiesiskos strīdus vai regulēt parakstīto līgumu izpildes kārtību.

Starp banku un klientu ir izveidojies ilgstošs strīds, un viena no pusēm šobrīd atklāti pauž savu subjektīvo viedokli. Šī strīda kontekstā ir ierosināti vairāki kriminālprocesi, un tiesībsargājošās iestādes pārbauda aizdomas par nelikumīgām darbībām. Tālākā strīda iznākumu noteiks policijas un tiesas secinātais. FKTK ir atbildīga par finanšu un kapitāla tirgus stabilitāti un attīstību, tāpēc šādos gadījumos iestāde pārliecinās par strīdu ietekmi uz banku darbību kopumā. Lai saglabātu objektivitāti, FKTK kā tirgus uzraugam vienmēr jānorobežojas no šādiem konfliktiem, aģentūrai LETA skaidroja FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Avotiņa.

Kā ziņots, Kuivaliks prasa Latvijas valstij kompensāciju, jo uzskata, ka valsts pārkāpj Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību. Uzņēmumā informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro.

Savukārt «Norvik banka» savā paziņojumā pauž nostāju, ka «Winergy» ir ļaunprātīga kredīta nemaksātāja, bet Kuivaliks ir ieguldījis mazāk par 3000 eiro. To apliecina auditorfirmas «Deloitte» atzinumi. «Viss pārējais ir no bankas izblēdīta nauda. Traģikomiski, ka viņu situācijā par risinājumu var uzskatīt sūdzēt tiesā valsti,» notikušo komentē «Norvik banka». «Norvik banka» skaidro, ka attiecības starp «Norvik banku» un «Winergy» ir klasisks ļaunprātīgas maksātnespējas gadījums ar visām pazīmēm un iesaistītajiem personāžiem.

Valsts kanceleja saņēmusi «Winergy» īpašnieka pieteikumu. Atbildīgo valsts iestāžu juristi patlaban iepazīstas ar to. Uzklausot ekspertu viedokļus un priekšlikumus, tuvāko nedēļu laikā tiks lemts par valsts tālāko rīcību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu