«Winergy» īpašnieks vēršas starptautiskajā tiesā pret Latvijas valsti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Uzņēmuma «Winergy», kas iesaistīts strīdā ar «Norvik banku», īpašnieks Igaunijas pilsonis Indreks Kuivalliks (Indrek Kuivallik) uzsācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti, teikts «Winergy» medijiem izplatītajā paziņojumā.

Kuivalliks sācis starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti,

prasot ne mazāk kā 51 miljonu eiro kompensāciju.

Kā informēja «Winergy» juriste Jūlija Brice, 12.novembrī Kuivaliks iesniedzis prasību pret Latvijas valsti izskatīšanai īpaši sasauktai (ad hoc) šķīrējtiesai, kas nodibināta saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības noteikumu komitejas (UNCITRAL) šķīrējtiesas noteikumiem. Prasība arī nosūtīta Hāgas Patstāvīgās šķīrējtiesas Ģenerālsekretāram.

Kuivaliks prasa Latvijas valstij kompensāciju, jo uzskata, ka valsts pārkāpj Latvijas un Igaunijas valdību noslēgto līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību. Uzņēmumā informēja, ka zaudējumu kompensācijas summa ir ne mazāka kā 51 463 145 eiro.

Viņš iesniegumā starptautiskai šķīrējtiesai norāda uz Latvijas valsts iestāžu nepārprotamu un situācijai neatbilstošu rīcību, lobējot vienas puses - bankas intereses civiltiesiskā strīdā starp diviem komersantiem.

«Mēs neesam priecīgi vērsties pret valsti, kurā esam veikuši investīcijas, jau daudzu gadu garumā veiksmīgi veikuši komercdarbību un samaksājuši nodokļus vairāk kā 1,2 miljonu eiro, kā arī nodrošinājuši neskaitāmas darbavietas Rīgā un reģionos. Taču situācijā, kad Latvijas tiesībsargājošās iestādes acīmredzami darbojas vienas civiltiesiskā strīdā iesaistītās puses labā, savukārt, banku uzraugs izliekas neredzam iesaistītās kredītiestādes likuma normu pārkāpumus, nemaz nerunājot par biznesa ētiku, mēs diemžēl esam spiesti to darīt,» paziņojumā medijiem norāda Kuivaliks.

Tieslietu ministrija šogad 16.jūlijā un 13.augustā saņēma «Norvik bankas» iesniegumus, kuros norādīts uz tiesnešu rīcību «Winergy» maksātnespējas procesa un tiesiskās aizsardzības procesa lietas izskatīšanā. Tieslietu ministrija, skatot šos iesniegumus, veica pārbaudi un torreizējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš lūdza Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesei Inesei Kazjonovai, Rīgas apgabaltiesas zvērinātam notāram Eduardam Virko, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesim Imantam Dzenim un Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesei Jolantai Zaškinai sniegt rakstveida paskaidrojumus par «Norvik bankas» iesniegumos minēto. Savukārt 1.oktobrī tieslietu ministrs saņemtos tiesnešu un zvērināta notāra paskaidrojumus saistībā ar «Norvik bankas» un uzņēmuma «Winergy» strīdu pārsūtīja Ģenerālprokuratūrai.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa «Winergy» tiesiskās aizsardzības procesu pasludināja šogad 15.augustā.

«Winergy» iepriekš informēja, ka 2012.gada 20.februārī uzņēmums saņēma no «Norvik bankas» kredītus kopumā 18,58 miljonu eiro apmērā, taču 2013.gada 20.maijā banka pirms termiņa pieprasīja atmaksāt visu aizdevumu summu desmit dienu laikā, vienlaikus vēršoties Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē un panākot arī «Winergy» bankas kontu arestu, kas liedza aizdevumu atmaksāt. «Vai tā ir loģiska bankas rīcība situācijā, kad tā vēlas saņemt aizdoto naudu, nevis pārņemt uzņēmumu?» pauda uzņēmumā.

Savukārt «Norvik bankas» vairākuma akcionārs Grigorijs Guseļņikovs aģentūrai BNS iepriekš atzīmēja, ka «Winergy» lietā notiek izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros, kā arī ir sākta tiesvedība. «Abos šajos procesos «Norvik banka» kā cietušais nodrošina maksimālu savu tiesību un tiesisko interešu aizsardzību, sniedzot policijai visu tās rīcībā esošo informāciju un datus,» viņš sacīja.

Pēc aktīvu apmēra «Norvik banka» 2014.gada jūnija beigās bija astotā lielā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

«Winergy» nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu, un tā lielākais īpašnieks ir Igaunijas «Wind One», kam pieder 92,81% kapitāldaļu, liecina «Lursoft» informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu