Banku nekustamo īpašumu kompānijas šo gadu vērtē kā aktīvu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Klientu interese par jaunajiem nekustamo īpašumu projektiem ir augsta, tāpēc tirgus šobrīd ir aktīvs, bet nākamais gads varētu būt nedaudz sliktāks, pastāstīja aptaujāto banku nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji.

Nekustamo īpašumu kompānijas «Pillar Management» («ABLV» banka) izpilddirektora vietnieks Raits Kite aģentūrai BNS pastāstīja, ka attīstot jaunos projektus, kompānija balstījusies uz vietējo pircēju vēlmēm un iespējām. Viņš gan piebilda, ka šobrīd pārdošanas tempi ir nedaudz samazinājušies, taču tas neapdraudot jauno projektu izpārdošanu, jo tie vēl joprojām esot pašmāju pircēju pieprasīti.

Kite pastāstīja, ka sākotnēji esot bijusi arī liela interese no ārvalstu pilsoņiem, taču šobrīd tā ir mazinājusies. «Ir skaidri redzams, ka viņi pašlaik nesteidzas pirkt īpašumus uz jaunajiem termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanas noteikumiem,» atzina Kite, prognozējot, ka tas varētu atstāt ietekmi uz tautsaimniecību kopumā.

Tostarp Kite prognozēja, ka Maksātnespējas likuma grozījumi negatīvi ietekmēs patērētājus. «Skaidri saprotams, ka kredītiem kļūstot nepieejamākiem, pircējs būs spiests ilgāk krāt pirmo iemaksu mājokļa iegādei un turpināt to īrēt, ja ne pilnībā atmest iegādes iespēju,» skaidroja Kite, piebilstot, ka tas īslaicīgi varētu samazināt pārdošanas tempus.

Pēc viņa teiktā ietekme būs īslaicīga, jo tās iespaidā sāks augt pieprasījums mājokļu īres tirgū, un tas sekmēs dažādu investoru vēlmi iegādāties īpašumus, lai pēc tam tos izīrētu un gūtu peļņu.

Uzņēmuma «Latectus» («SEB» banka) valdes priekšsēdētājs Ģirts Grīnbergs aģentūrai BNS pastāstīja, ka klientu interese par jaunajiem projektiem ir augsta. «Mēs aktīvi tos piedāvājam - gan rīkojot atvērto durvju dienas, gan uzrunājot klientus ar īpašiem piedāvājumiem,» klāstīja Grīnbergs, piebilstot, ka visvairāk klientiem interesējot ekonomiskās klases projekti Rīgā bez gala apdares.

Viņš arī pastāstīja, ka likumdošanas izmaiņas saistībā ar Termiņuzturēšanās atļaujām ietekmējušas ārvalstu klientu interesi, un no septembra sākuma tā krietni vājinājusies.

Grīnbergs prognozēja, ka atlikušie šā gada mēneši būs intensīvi, bet nākamā gada tirgus aktivitāti atteicās prognozēt. «Pastāv daudz nezināmo faktoru, kas var negatīvā virzienā ietekmēt cilvēku iespējas iegādāties savu mājokli un viest būtiskas korekcijas nekustamo īpašumu tirgū,» skaidroja Grīnbergs.

Pēc viņa teiktā lielākos riskus varētu radīt grozījumi Maksātnespējas likumā par «nolikto atslēgu» principa ieviešanu, izmaiņas Termiņuzturēšanās atļauju regulējumā, kā arī Krievijas un Ukrainas konflikta eskalācija un ar to saistītās sankcijas. «Īstenojoties negatīvam scenārijam, tirgū iespējama cenu stagnācija ekonomiskās un vidējās klases segmentos, ar cenu kritumu ekskluzīvajā tirgus segmentā, kā arī īres cenu palielināšanās,» prognozēja Grīnbergs.

Nekustamo īpašumu uzņēmuma «Ektornet» («Swedbank») valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks aģentūrai BNS pastāstīja, ka šobrīd ar jauno projektu realizāciju uzņēmumam veicas ļoti labi. «Mums atlicis pavisam nedaudz jaunu dzīvokļu,» sacīja Kovaļčuks.

Viņš sacīja, ka lielāko daļu īpašuma tiekot pārdots vietējiem pircējiem, tāpēc izmaiņas ārvalstu pircēju segmentā uzņēmumu neietekmē.

Tostarp Kovaļčuks uzsvēra, ka vismaz divas trešdaļas no visiem darījumiem pircēji finansē no pašu līdzekļiem un prognozēja, ka arī nākamgad tas nemainīsies. «Sagaidāms, ka kopējais tirgus apjoms šogad būs līdzīgs pagājušā gada apjomam. Būtiskas tirgus apjoma izmaiņas nav sagaidāmas arī nākamgad,» sacīja Kovaļčuks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu