Elektrības cenas publisko arī «220 Enerģija»; neiesaka ilgtermiņa līgumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šodien savu elektrības pakalpojumu piedāvājumu mājsaimniecībām no 2015.gada 1.janvāra publiskojis ceturtais tirgotājs - SIA «220 Enerģija». Kā liecina informācija uzņēmuma mājaslapā, «220 Enerģija» izstrādājusi divus piedāvājumus.

«Universālajā pakalpojumā» elektroenerģijas pakalpojuma cena ir 17,314 centi, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, papildus maksājot divu eiro mēneša maksu.

Tāpat uzņēmums izstrādājis «Biržas cenas piedāvājumu», kurā cena par elektroenerģijas pakalpojumiem svārstās no 13,779 centiem, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar priekšapmaksu, līdz 13,809 centiem, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar pēcapmaksu.

«220 Enerģija» galveno uzsvaru liks tieši uz cenas piesaisti «Nord Pool Spot» elektroenerģijas biržas cenai. «Biržas cena ir publiski pieejama, un tā atklāti parāda, cik patērētājam būs jāmaksā par patērēto elektroenerģiju, kamēr fiksēta elektroenerģijas cena ietver dažādas slēptas pārdevēja izmaksas un riskus,» norāda elektrības tirgotājs.

Tāpat «220 Enerģija» neiesaka patlaban slēgt ilgtermiņa līgumus ar fiksētu cenu, piemēram, uz diviem gadiem, jo jau tagad tiek prognozēts elektroenerģijas cenu kritums 2016.gadā.

«Tas uzskatāmi redzams finanšu tirgus «Nasdaq OMX» mājaslapā, kur elektroenerģijas cena Latvijas zonā 2015.gadam ir 53,7 eiro par megavatstundu, bet 2016.gadā - 43,05 eiro par megavatstundu jeb teju par 20% lētāk. Tas nozīmē, ka tie klienti, kas patlaban noslēgs līgumu arī uz 2016.gadu, riskē pārmaksāt pret patieso elektroenerģijas cenu,» uzsvēra «220 Enerģija».

Uzņēmumā norāda, ka biržas elektroenerģijas cena ir īpaši izdevīga mājsaimniecībām, pateicoties to patēriņa īpatnībām, ziemā, kad cenas biržā ir zemākas, mājsaimniecības patēriņš ir lielāks, un vasarā, kad cenas biržā ir augstākas, patēriņš ir nesalīdzināmi mazāks.

«220 Enerģija» potenciālie klienti ir interneta lietotāji, kas visas darbības spēj veikt elektroniskajā vidē.

Kā liecina SIA «Firmas.lv» informācija, SIA «220 Enerģija» reģistrēta 2014.gada 28.janvārī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro, un visas uzņēmuma daļas pieder Igaunijā reģistrētam uzņēmumam «220 Energia OU».

LETA jau ziņoja, ka līdz šim gatavību tirgot elektrību pauduši seši uzņēmumi - AS «Latvenergo», SIA «BCG Riga», SIA «Baltcom TV», SIA «220 Enerģija», SIA «Starfit Energy» un SIA «Win Baltic». Tomēr no tiem savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši četri - «Latvenergo» ar «Elektrum» produktu līniju, «Baltcom TV», «Win Baltic» un «220 Enerģija».

«Latvenergo» produktu līnijā «Elektrum» ietilpst seši piedāvājumi. «Elektrum ekonomiskā» cena ir 16,7 centi par kilovatstundu, «Elektrum universālais» - 16,9 centi par kilovatstundu, «Elektrum klasiskais» - 16,9 centi par kilovatstundu, «Elektrum dinamiskais» cena būs atkarīga no elektroenerģijas cenas «Nord Pool Spot» biržā, savukārt «Elektrum izdevīgais 200+» vienas kilovatstundas cena 16,35 centi un viens eiro mēneša maksa, bet «Elektrum izdevīgais 600+» vienas kilovatstundas cena 16 centi un trīs eiro mēneša maksa.

«Win Baltic» izstrādājis divus tarifu plānus. Pirmais ir universālais ar minimālo garantēto enerģijas cenu 16,5 centi par kilovatstundu. Savukārt otrs «Win Baltic» tarifa plāns paredz tirgot elektrību pēc biržas cenas, kurā elektroenerģijas cena veidojas no biržas «Nord Pool Spot» mēneša vidējās svērtās elektroenerģijas cenas Latvijas reģionā, elektroenerģijas piegādes un sadales pakalpojumu, obligātā iepirkuma komponentes un pievienotās vērtības nodokļa.

«Baltcom» klientu portālā reģistrētiem klientiem standarta elektroenerģijas tarifs būs 0,1665 eiro par kWh pie kopējā patēriņa līdz 199 kWh mēnesī. Ja patēriņš mēnesī būs 200-599 kWh apmērā, cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1650 eiro par kWh. Pie patēriņa no 600 līdz 999 kWh mēnesī cena par vienu kWh būs 0,1635 eiro. Bet, ja elektroenerģijas patēriņš mēnesī būs virs 1000 kWh, tad cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1620 eiro par kWh. Savukārt «Baltcom» klientu portālā nereģistrētiem patērētājiem tiks piemērots par 0,015 eiro augstāks tarifs par vienu kWh. Ja vienai personai pieder vairāki īpašumi, piemēram, dzīvoklis, vasarnīca un garāža, tad visu īpašumu elektrības patēriņš var tikt summēts, un klients iegūs lētāku tarifu. Savukārt «Eko enerģijas» vai tā saucamās «zaļās elektrības» tarifs būs nemainīgs neatkarīgi no patēriņa - 0,1745 eiro par vienu kWh. Savukārt «Baltcom» klientu portālā nereģistrētiem patērētājiem «zaļā elektrība» tiks tirgota par 0,176 eiro par kWh.

Šā gada 18.septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 300 kilovatstundu elektroenerģiju par pašreizējo «Starta» tarifu. Par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais «Starta tarifs» un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais «Pamata tarifs» jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu