Zaļums, kas atsvaidzina maltīti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mēs nedzīvojam siltās zemēs, pat ne tuvu. Tāpēc pavasari pēc drūmā rudens un bargās ziemas ir ļoti grūti sagaidīt, un tas pirmais zaļums.... tas ir tādā vērtē!

Ilze un Juris Lipski jau sen saprata, ka viņu aicinājums ir lauki un darbošanās pie zemes, tik pirmie gadi pagāja taustoties un meklējot, ko tad īsti audzēt, kas viņu zemē vislabāk augs un galu galā - ko pašiem būtu vislielākais prieks audzēt.

Kas sākumā iesākās kā savas ēdienkartes atdzīvināšana ar zaļumu, kad vēl aiz loga sniegs, pārvērtās par ideju - audzēt zaļumus taču varētu ne tikai vasarā, bet visu cauru gadu. Un kad jo īpaši to pietrūkst? ZIEMĀ!

Foto: Publicitātes foto

Tagad sākušies drēgnie rudens vakari, dārzos ainava kļūst arvien rūsganāka un rūsganāka, drīz sāks pietrūkt zaļuma. Ilze saka - "Es bez zaļuma nevarētu. Tāpēc nu jau trešā sezona sāksies, kopš mēs audzējam dīgstus jeb mikrozaļumus. Līdz šim tos tā vairāk reklamē svaigēdāji, gan Sarma Melngailis, gan Viktorija Butenko, gan Anna Vigmora.. un neko jaunu nepateikšu - manuprāt, mums no svaigēdājiem būtu daudz ko mācīties. Ko tieši? Vienkārši vairāk ēst zaļumus, svaigā veidā, nezaudējot neko no vērtīgā sastāva. To arī centos iedvesmot, kad atlasīju receptes grāmatiņai "Zaļās receptes" (meklējiet grāmatnīcās), kur atradīsiet nodaļas gan ar dīgstiem, diedzējumiem, gan nezālēm. Līdz nezālēm vēl ir jāpaciešas līdz pavasarim, bet dīgsti - tā ir ekstra, zaļums, ko ir iespējams iegūt tūlīt, vienalga, cik grādu būtu aiz loga, snigtu, lītu vai puteņotu.

Kas dīgstos ir tik īpašs? Šajā sākuma posmā augs ir visvērtīgākais, satur vairāk minerālvielu, vitamīnu un enzīmu un ir patiešām maza vitamīnu bumba, citāts no Butenko grāmatiņas «Zaļā dzīve»: «Lielākajā daļā dīgstu ir bagātīgs B vitamīna daudzums, tajos ir daudz vairāk uzturvielu nekā pilnībā attīstītu augu lapās, jo dīgstiem straujajā augšanas periodā ir nepieciešams daudz vairāk barības vielu.»

Foto: Publicitātes foto

Kā dīgstus ēd? Plūc un ēd tāpat, papildina jebkuru ikdienas ēdienu, sākot ar maizītēm, biezpienu, omletēm, beidzot ar zupām, sautējumiem, un, protams, liekot klāt zaļajiem kokteiļiem. Zaļums atsvaidzina maltīti un papildina tās uzturvērtību.

Zaļumus iespējams pasūtīt, sazinoties ar Ilzi personīgi un sociālajā vietnē Twitter meklējot @absolut_ilze.

Ilzi var satikt arī mājražotāju tirdziņos. Tuvākais no tiem jau 18.novembrī TC Domina Shopping.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu