Lietuva prasa ES 32 miljonus eiro atbalstam piena sektoram

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Lietuvas lauksaimniecības ministre Virginija Baltraitiene pirmdien sarunās Briselē atgādinās par Lietuvas prasību Eiropas Savienībai (ES) sniegt palīdzību valsts piena sektoram 110 miljonu litu (32 miljonu eiro) apmērā, lai kompensētu Krievija tirgus zaudēšanas saistībā ar tās noteikto embargo radītos zaudējumus.

«Mēs lūdzam kompensēt radītos zaudējumus, protams, nevis uz visiem laikiem, bet gan šim periodam, iespējams līdz Jaunajam gadam. Mēs lūdzam 32 miljonus eiro īpaši piešķirt Lietuvai. Un mēs par to runāsim arī ar jauno eirokomisāru,» Baltraitiene pirmdien sacīja Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai pirms došanās uz ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes sanāksmi.

Tajā plānots runāt arī par atbalsta pasākumiem nākamajā gadā, viņa piebilda.

«Mēs lūdzam un mēģinām pārliecināt ikvienu, ka tāds atbalsts ir jāsniedz no 2015.gada budžeta, jo īpaši tādēļ, ka lauksaimniecības vadīšanai tagad būs vairāk nekā 0,5 miljoni eiro, ko varētu izmantot sankciju seku kompensēšanai. Es runāšu par to ar jauno komisāru,» klāstīja Lietuvas lauksaimniecības ministre.

Krievija augusta sākumā aizliedza lauksaimniecības un pārtikas produkcijas importu no ES un citām valstīm, kas pret to vērsušas sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā. Šis pasākums īpaši smagi skāris Lietuvas piena ražotājus, ko izraisīja krasu piena iepirkuma cenu kritumu.

Vidējā piena cena Lietuvā septembrī bija 786,7 liti (228 eiro) par tonnu, kas bija par 6,1% mazāk nekā augustā un par 32,6% mazāk nekā 2013.gada septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu