Loginovs: «Citadeles» pārdošanas līgumu vairs nevarēja uzlabot (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Bankas «Citadele» pārdošanas līgumu vairs nevarēja uzlabot, jo valdībā šonedēļ akceptēto variantu potenciālais investors ASV fonds «Ripplewood» bija atzinis par gala versiju, šodien LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Privatizācijas aģentūras (PA) valdes locekļa amata kandidāts, līdzšinējais PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Vienmēr var labāk, taču sarunās ar konkrēto investoru panāk uzlabojumus vairs nevarēja, atzina Loginovs, atgādinot, ka sarunas par līguma detaļām ilga trīs mēnešus.

Kā ziņots, pēc līdzšinējās PAvaldes atkāpšanās Ekonomikas ministrijai jāieceļ jauna valde, bet patlaban ir atrasts tikai viens kandidāts - Loginovs. Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) prognozēja, ka apmēram nedēļas laikā varētu atrast otru PA valdes locekli, kuram pirms līguma parakstīšanas vēl būs ar to jāiepazīstas.

Loginovs uzskata, ka līgumu izdosies parakstīt tuvākās nedēļas laikā vai nedaudz ilgāk.

Viņš atzina, ka tiek apspriesti vairāki kandidāti otra valdes locekļa amatam, taču tas ir PA akcionāra – Ekonomikas ministrijas – atbildības lokā. Loginovam pašam neesot padomā neviens kandidāts.

Loginovs vairakkārt uzsvēra, ka bankas pārdošanu nevar atlikt līdz pēdējam brīdim, jo vēl ir jāatvēl laiks Latvijas, Lietuvas un Šveices banku uzraugiem, kuriem jāveic pārbaude un jāatļauj darījums. Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) labi pārzina situāciju «Citadelē», tad Šveices uzraugiem pārbaudes veikšanai var būt nepieciešams ilgāks laiks.

Loginovs apliecināja, ka potenciālie «Citadeles» pircēji «Ripplewood» izprot līguma parakstīšanas atlikšanu. Loginovs pats vakar vairakkārt runājis ar «Ripplewood» pārstāvjiem.

Kā ziņots, valdība šonedēļ atbalstīja finanšu konsultanta «Societe Generale» rekomendāciju noslēgt pirkuma līgumu par «Citadeles» akciju pārdošanu ar starptautisku investoru grupu, kuras sastāvā ir «Ripplewood « un tā dibinātājs Tims Kolinss.

Bija paredzēts, ka līgums starp PA un «Ripplewood» par «Citadeles» valsts akciju iegādi varētu tikt parakstīts šodien. Tomēr trešdien PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lausks iesniedza atlūgumus. Šāds lēmums pieņemts, jo PA valdes locekļi nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par «Citadeles» pārdošanu, lai arī esot iespēja turpināt sarunas par bankas pārdošanu līdz gada beigām. Spridzāns un otrs valdes loceklis zem pašreizējā līguma varianta parakstīties nevēlas. Pēc Spridzāna teiktā, līguma noteikumi būtu vēl jāuzlabo.

Ministru prezidente paziņojumā medijiem uzsver, ka valdības lēmums par bankas akciju pārdošanu starptautiskajai investoru grupai, ko pārstāv «Ripplewood », ir spēkā un darījumam ir jānotiek Eiropas Komisijas noteiktajā termiņā.

PA iepriekš informēja, ka akciju bāzes cena par visām «Citadeles» akcijām ir 98,67 miljoni eiro. Līguma projektā paredzēts, ka valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Tāpat viens no līguma nosacījumiem paredz, ka investori nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot bankas akcijas.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu