Ukraina, Krievija un ES noslēdz vienošanos par gāzes piegādēm līdz martam (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ukraina, Krievija un Eiropas Savienība (ES) piektdienas naktī Briselē noslēdza juridiski saistošu vienošanos par dabasgāzes piegādēm līdz 2015.gada marta beigām.

Dokumentu parakstīja Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Prodans, Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks un ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu klātbūtnē.

Ukrainas uzņēmuma «Naftogaz Ukraini» vadītājs Andrejs Koboļevs un Krievijas gāzes monopoluzņēmuma «Gazprom» vadītājs Aleksejs Millers parakstīja esošā 2009.gada gāzes piegāžu līguma papildu vienošanos, precizējot tehniskos jautājumus, kas saistīti ar panākto vienošanos īstenošanu.

Etingers paziņoja, ka Ukraina saņems līdzekļus no ES un Starptautiskā valūtas fonda (SVF), lai dzēstu visus parādus Krievijai par gāzes piegādēm. Viņš sacīja, ka ES un SVF ir sagatavojuši īpašu programmu šim nolūkam.

Ukraina apstiprināja, ka tai ir līdzekļi četru miljardu kubikmetru gāzes piegādei no Krievijas,

preses konferencē pēc trīspusējām gāzes sarunām Briselē sacīja Novaks.

Saskaņā ar viņa teikto Krievija piešķirs Ukrainai atlaidi no šā gada novembra līdz nākamā gada martam 100 ASV dolāru apmērā par 1000 kubikmetriem gāzes.

Novaks arī paziņoja, ka uz Krievijas gāzes monopoluzņēmuma «Gazprom» kontiem tuvākajās dienās no Ukrainas tiks pārskaitīti 1,45 miljardi dolāru parāda nomaksai par gāzi, bet līdz gada beigām tiks dzēsti vēl 3,1 miljards dolāru no šā parāda.

Ukrainas enerģētikas un ogļrūpniecības ministrs Prodans paziņoja, ka Ukraina nodomājusi šā gada novembrī un decembrī iegādāties līdz četriem miljardiem kubikmetru Krievijas gāzes.

«Ukraina plāno nopirkt līdz četriem miljardiem kubikmetru. Tas ir mūsu orientieris. Mums ir nepieciešamais līdzekļu apjoms,» sacīja Prodans.

Saskaņā ar viņa teikto

«Naftogaz Ukraini» un «Gazprom» parakstīja papildu vienošanos, kurā saskaņoja gāzes piegāžu ikdienas apjomus priekšapmaksas ietvaros.

«Visus tehniskos jautājumus, kas saistīti ar mūsu savstarpējām attiecībām periodā no novembra līdz martam, noregulē tā sauktā tehniskā vienošanās starp «Naftogaz» un «Gazprom«. Ir ļoti precīzi noteikts mehānisms, kā tiks veikti maksājumi, un gāzes patēriņa ikdienas apjomi. Mēs ceram, ka, parakstot šādu vienošanos, «Naftogaz Ukraini» un «Gazprom» ļoti precīzi sadarbosies un nodrošinās gāzi Ukrainas patērētājiem un drošu gāzes tranzītu uz ES valstīm,» sacīja Prodans.

Viņš atgādināja, ka gāzes piegādes Ukrainai tiks atjaunotas pēc pirmā pārskaitījuma par agrāk piegādāto Krievijas gāzi 1,45 miljardu dolāru apmērā, kas ir parāds par 2013.gada novembri un decembri, un pēc priekšapmaksas veikšanas par tiem gāzes apjomiem, kurus paziņos «Naftogaz».

«Mēs pirmoreiz vēsturē esam parakstījuši saistošu trīspusēju protokolu un esam pārliecināti, ka Eiropas Komisijas paraksts zem šā protokola būs tā izpildes garantija,» sacīja Prodans.

Viņš pauda pārliecību, ka panāktā vienošanās nodrošinās gan Ukrainas enerģētisko drošību, gan drošu gāzes tranzītu uz ES valstīm, tomēr galīgo strīda atrisinājumu starp «Naftogaz Ukraini» un «Gazprom» noteiks Stokholmas arbitrāža.

Ukrainai tuvākajā laikā jāpārskaita uz «Gazprom» kontiem 1,45 miljardi dolāru par gāzes piegādēm 2013.gada novembrī un decembrī, lai tiktu atsāktas gāzes piegādes, bet līdz šā gada decembra beigām jāpārskaita vēl 1,65 miljardi dolāru par gāzes piegādēm no šā gada aprīļa līdz jūnijam.

Krievijas gāzes cena Ukrainai šā gada 4. ceturksnī būs apmēram 378 dolāri par 1000 kubikmetriem, bet nākamā gada 1. ceturksnī - apmēram 365 dolāri par 1000 kubikmetriem.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu