Arī Latvijas piena ražotāji gatavojas protesta akcijām Briselē (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arī Latvijas piena ražotāji līdzīgi kā piensaimnieki Lietuvā gatavojas rīkot protesta akcijas Briselē saistībā ar Krievijas sankciju radīto krīzi piensaimniecībā, pastāstīja Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ieva Alpa-Eizenberga.

«Latvieši šobrīd organizējas [protesta akciju rīkošanai Briselē],» sacīja Alpa-Eizenberga, piebilstot, ka protesta akciju rīkošanu virzīs Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) un biedrība «Zemnieku saeima».

«Jāsaprot, ka protests jebkurā gadījumā nevar būt milzīgi plašs, jo piensaimnieki šobrīd Latvijā ir cietuši tik tālu, ka vairs nav naudas, par ko aizbraukt un aizstāvēt savas intereses Rīgā, ja ir jāizvēlas braukt uz Zemkopības ministriju [ZM] vai pabarot lopus. Situācija, godīgi sakot, šobrīd ir nežēlīga,» sacīja Alpa-Eizenberga, piebilstot, ka protesta akcijas organizēšana Briselē piensaimniekiem prasīs vēl lielākus izdevumus, līdz ar to tik vērienīgas akcijas, kādas plāno rīkot, piemēram, piensaimnieki Francijā, latviešiem varētu neizdoties noorganizēt.

Viņa sacīja, ka piena iepirkuma cenas kopš oktobra sākuma saglabājas nemainīgi zemas un svārstās no 15 līdz 25 centiem par litru piena, kas ir zem pašizmaksas. Lai arī Lietuvā parasti piena iepirkuma cenas ir vēl zemākas, šobrīd ir kaimiņvalstī tās ir augstākas nekā Latvijā.

Alpa-Eizenberga atzina, ka pēdējā laikā arvien vairāk piensaimnieku bažījas, ar ko barot liellopus. «Aktuālākais jautājums ir, ar ko barot govis pie tik zemas piena cenas. Šādi zvani [Latvijas Piena ražotāju asociācijā] ienāk aizvien biežāk,» sacīja asociācijas valdes priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ZM iesniegtie aprēķini Eiropas Komisijai (EK) par Latvijas piensaimnieku zaudējumu apmēru nav korekti. «Eiropas Savienība (ES) uzskata, ka krīze ir tad, ja cenu kritums sektorā ir 20% un vairāk. Tad, kad ZM rēķināja, tad ministrijai sanāca, ka kritums sektorā ir nepilni 25%. (..) ZM rēķina septembra zaudējumus pret pagājušā gada jūlija cenu [kas ir pagājušā gada zemākā cena], kaut gan reāli zaudējumi [šogad septembrī] būtu jārēķina pret iepriekšējā gada septembri,» sacīja Alpa-Eizenberga, piebilstot, ka Baltijas valstu piensaimniecībā ir izteikta sezonalitāte, tāpēc svarīgi zaudējumus aprēķināt, ņemot vērā šo faktoru.

Alpa-Eizenberga uzsvēra, ka piena ražotāji Latvijā uzskata, ka viņiem pienākas atbalsts no EK, jo Latvijas piensaimniekiem radītie zaudējumi radušies ES kopējās politikas ietvaros pieņemtu lēmumu rezultātā.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs aģentūrai BNS norādīja, ka protesta akcijas noorganizēšana Baltijas valstu līmenī prasīs milzīgus cilvēku, laika un finansiālos resursus. «Piketam ir jēga tikai tad, ja tas ir pamanāms. Šobrīd esam nosūtījuši savas prasības Latvijas un ES amatpersonām, sekosim līdzi tālākai reakcijai un tad lemsim, ko darīt tālāk. Lai pieņemtu lēmumu par protesta akciju, mums jebkurā gadījumā šāds lēmums ir jāsaskaņo ar savām dalīborganizācijām un jāvienojas par tālāko rīcību. Kopumā šādu ieceri atbalstām un esam gatavi pievienoties protestos,» norādīja Treibergs.

Lietuvas mediji iepriekš vēstīja, ka Lietuvas piena ražotāji plāno pulcēties uz apspriedi Viļņā, lai ar valdības pārstāvjiem pārrunātu smago situāciju nozarē Krievijas noteikto sankciju dēļ, un nepieciešamības gadījumā kopā ar citu valstu piensaimniekiem pieļauj iespēju rīkot protesta akcijas Viļņā un Briselē.

Tāpat ziņots, ka Krievija ir noteikusi pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības, ASV un citām valstīm.

Kopš Krievijas embargo ieviešanas piena iepirkuma cenas Latvijā ir strauji samazinājušās, izraisot lielus zaudējumus piena ražošanas saimniecībām, tāpēc Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā, kuras visvairāk ir cietušas krīzes dēļ, ir nepieciešams steidzami ieviest īpašus atbalsta pasākumus piena ražošanas nozarei.

Latvijas Piena ražotāju asociācija apvieno piena ražotājus, lai veicinātu piena ražošanas attīstību, veidotu partnerattiecības ar piena pārstrādes uzņēmumiem, kā arī pārstāvētu piena ražotāju intereses dažādās institūcijās.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu