EM: Izaugsmes galvenais virzītājs šogad ir iekšzemes pieprasījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ekonomiskā aktivitāte Latvijā turpina augt, privātais patēriņš palielinās, tikmēr izaugsmes galvenais virzītājs ir iekšzemes pieprasījums, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes jaunākos datus par Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi, norāda Ekonomikas ministrijā (EM).

Kopumā, tāpat kā kopējā ekonomikas izaugsme, arī privātā patēriņa pieauguma tempi šogad ir mērenāki nekā pagājušajā gadā.

Lai gan šogad ir vērojams vidējās darba samaksas pieaugums, nodarbinātības kāpums ir lēns.

Atbilstoši privātā patēriņa dinamikai ir palēninājusies izaugsme atsevišķās uz iekšējo tirgu orientētās nozarēs. Piemēram, mazumtirdzniecības apjomi šogad trešajā ceturksnī bija par 3,8% lielāki nekā pirms gada, norāda ministrijā.

EM arī prognozē, ka, līdzīgi kā gada pirmajā pusē, nozīmīgs devums IKP pieaugumā 3.ceturksnī būs būvniecības nozarei. Būvniecības apjomu pieaugumu sekmē publiskie pasūtījumi un Eiropas Savienības fondu projekti. Vienlaikus jāņem vērā, ka būvniecības apjomi joprojām ievērojami atpaliek no pirmskrīzes līmeņa.

Apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides apjomi šī gada 3.ceturksnī, visticamāk, būs mazāki nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā, par ko liecina vājie darbības rādītāji jūlijā un augustā, norāda EM. Nozares izaugsmi ietekmē lēnāka, nekā iepriekš gaidītā, ekonomiskā izaugsme ES, kā arī vājā ekonomiskā situācija Krievijā.

Vienlaikus apstrādes rūpniecības apakšnozarēs attīstības tendences ir ļoti atšķirīgas. Piemēram, vienā no lielākajām nozarēm - kokapstrādē - ražošanas apjomi pieaug. Strauja izaugsme turpinās datoru, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā šogad IKP pieaugums var sasniegt 2,5%.

Kā ziņots, šogad trešajā ceturksnī Latvijas IKP apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar gada otro ceturksni, ir palielinājies par 0,4%, bet, salīdzinot ar 2013.gada trešo ceturksni, ir pieaudzis par 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums. Pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem IKP šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013.gada trešo ceturksni, ir palielinājies par 2,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu