Laba ziņa mikrouzņēmumiem (75)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Mikrouzņēmumu nodokli varētu arī nepalielināt, saka topošā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Viņa šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka šis jautājums ir viens no tiem, ko viņa uzsvērusi un lūgusi iekļaut valdības deklarācijā un rīcības plānā.

Finanšu ministrijai būtu vēlreiz nopietni jāizvērtē mikrouzņēmumu nodokļa celšana ar mērķi saglabāt to 9% apjomā.

Līdz ar to jaunie uzņēmēji, kas vēlas paši sevi nodarbināt un nevar atrast darbu citviet, varēs izmantot šo labvēlīgo nodokļu režīmu, radot darbu sev un citiem.

Pēc ministres teiktā, vienlaikus jādomā arī par šo cilvēku sociālo nodrošinājumu. Šī problēma jārisina.

Finanšu ministrija varētu iebilst pret nodokļa nepalielinājumu, jo viņi rēķina matemātiski: mums ir aptuveni 38 tūkstoši mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, un, palielinot likmi, valsts varēs papildus iekasēt aptuveni 5 miljonus eiro.

Bet netiek rēķināts, ka daļa no šiem uzņēmējiem vispār pārstās strādāt un ieņēmumu nebūs vispār.

Tomēr Reizniece-Ozola uzskata, ka mikrouzņēmumu režīmā radīta liela daļa darba vietu. Tāds bija šā nodokļa mērķis, to izveidojot pirms vairākiem gadiem. Tas palīdzējis daudziem cilvēkiem ienākt legālajā ekonomikā un maksāt nodokļus.

Iespējams, varētu noteikt termiņu, cik ilgi termiņu var izmantot, lai cilvēkiem būtu arī sociālās garantijas.

Topošā ministre vēlas atgriezties pie diskusijas par nodokļa necelšanu. Viņa panākusi, ka topošais finanšu ministrs ir solījis to darīt.

TVNET jau vēstīja par uzņēmēju un ekspertu viedokļiem, ka mikrouzņēmumu nodokļa celšana nav atbalstāma.

TVNET aptaujātie mikrouzņēmumi nav priecīgi par nākamgad plānotajām izmaiņām nodokļa likmēs. Arī sociālekonomikas eksperts norāda, ka liela daļa mikrouzņēmumu «turas virs ūdens» tikai esošās zemās nodokļu likmes dēļ.

Mikrouzņēmums ir palīdzējis daudziem cilvēkiem iznākt no ēnu ekonomikas.
Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu