Rīgas domes Finanšu departaments: «Rīgas satiksme» dzīvo taupīgāk, nekā plānojusi (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) maksājumu plūsma jeb pašu ieņēmumi šogad ir lielāki, nekā prognozēts, tādēļ, kā liecina finanšu atskaites, uzņēmumam līdz gada beigām nevajadzēs vairāk par pašvaldības pēdējo papildu dotāciju 10,2 miljonu eiro apmērā, informēja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse.

Tiešie zaudējumi «Rīgas satiksmei» šā gada pirmajos deviņos mēnešos lēšami trīs miljonu eiro apmērā, pastāstīja Tiknuse.

Daļa no zaudējumiem radusies šogad notikušā sabiedriskā transporta viena brauciena biļetes cenas samazinājuma dēļ, tika spriests Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē. Līdz ar eiro ieviešanu viena brauciena cena Rīgas sabiedriskajā transportā ir 0,60 eiro iepriekšējo 0,70 eiro jeb 50 santīmu vietā.

Komentējot RS pieprasīto summu 17,8 miljonu eiro apmērā, Tiknuse skaidroja, ka šī potenciāli nepieciešamo līdzekļu prognoze veidojusies gada sākumā, balstoties uz iepriekšējo gadu audita rezultātiem, tādējādi tā var nesaskanēt ar faktiski nepieciešamajiem līdzekļiem. «RS dzīvo taupīgāk, nekā plānojusi,» skaidroja Tiknuse.

Šogad no pašvaldības piešķirtā dotācija RS ir kopumā 95,5 miljoni eiro, pagājušogad tā bija 91 miljons eiro.

Tikai daļēju atbalstu pēdējiem budžeta grozījumiem sēdes laikā pauda domes opozīcijas pārstāvji - Olafs Pulks (V) un Baiba Brigmane (V). «Mani neapmierina, ka tik daudz nezinām, varbūt tad sabiedriskā transporta biļetes cenu vajag vēl vairāk samazināt vai ļaut braukt par velti,» sacīja Pulks, komentējot RS līdzekļu pieprasījumu, kurš izrādījies lielāks par faktiski nepieciešamo.

Tikmēr Brigmane kritizēja pašreizējo pašvaldības pamatbudžeta deficītu un uzsvēra, ka pašvaldības budžetā «ārkārtīgi daudz naudas atvēlēts reklāmām un kultūrai» - to pasākumu popularizēšanai, kas tāpat tikšot apmeklēti, un tas nav pārdomāts naudas ieguldījums.

Kā ziņots, šī gada budžeta grozījumos Rīgas dome cita starpā piešķirs vēl 10,2 miljonus eiro RS sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai. RS pārstāvji tikmēr lūguši 17,8 miljonus eiro.

Kā apliecināja arī RS pārstāvis Viktors Zaķis, dotācija 10,2 miljonu eiro apmērā šogad būs pietiekama uzņēmuma pakalpojumu nodrošināšanai.

Rīgas pašvaldības budžeta grozījumu rezultātā pamatbudžeta deficīts tiek plānots 55,9 miljonu eiro apmērā, kas veido 7,5% no pašvaldības budžeta ieņēmumu apjoma. Pagājušā gadā budžeta faktiskais deficīta līmenis bija 8,2% no ieņēmumiem.

Pašvaldības pamatbudžeta naudas līdzekļu atlikums uz 1.oktobri bija 65,4 miljoni eiro.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu