Tirgotāju piedāvāto elektrības cenu atšķirības ir minimālas (93)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Elektroenerģijas tirgotāju mājsaimniecībām piedāvāto elektrības cenu atšķirības ir minimālas, pārliecinājās biznesa portāls «Nozare.lv».

2015.gada 1.janvārī mājsaimniecības elektrību sāks iegādāties atvērtajā tirgū, bet, no kura piegādātāja elektrību iegādāties, mājsaimniecībām būs jāizvēlas līdz šā gada 15.decembrim. Pēc AS «Sadales tīkls» mājaslapā pieejamās informācijas, gatavību tirgot elektrību līdz šim pauduši seši uzņēmumi - AS «Latvenergo», SIA «BCG Riga», SIA «Baltcom TV», SIA «220 Enerģija», SIA «Starfit Energy» un SIA «Win Baltic».

Tomēr no šiem uzņēmumiem savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši trīs - «Latvenergo» ar «Elektrum» produktu līniju, «Baltcom TV» un «Win Baltic».

«Latvenergo» «Elektrum» produktu līnijā ietilpst seši piedāvājumi. «Elektrum ekonomiskā» cena ir 16,7 centi par kilovatstundu, «Elektrum universālais» - 16,9 centi par kilovatstundu, «Elektrum klasiskais» - 16,9 centi par kilovatstundu, «Elektrum dinamiskais» cena būs atkarīga no elektroenerģijas cenas «Nord Pool Spot» biržā, savukārt «Elektrum izdevīgais 200+» vienas kilovatstundas cena 16,35 centi un viens eiro mēneša maksa, bet «Elektrum izdevīgais 600+» vienas kilovatstundas cena 16 centi un trīs eiro mēneša maksa.

«Latvenergo» skaidroja, ka, ja ikmēneša patēriņš pārsniedz 200 kilovatstundas mēnesī, piemērotākie ir «Elektrum izdevīgais 200+» un «Izdevīgais 600+». Šie produkti nodrošina zemāku cenu par vienu kilovatstundu atbilstoši tam, kā palielinās elektroenerģijas patēriņš. Savukārt mēneša maksa ir elektroenerģijas cenas sastāvdaļa produktiem «Elektrum izdevīgais 200+» un «Elektrum izdevīgais 600+», kas kopā ar cenu par kilovatstundu veido kopējo maksu par elektroenerģiju. Šāda cenas struktūra nodrošina to, ka kopējās faktiskās izmaksas par patērēto kilovatstundu mainās atkarībā no patērētā elektroenerģijas daudzuma, respektīvi, jo lielāks patēriņš, jo zemākas faktiskās izmaksas par kilovatstundu. Tādējādi vienas kilovatstundas cena ir atkarīga tikai un vienīgi no elektroenerģijas patēriņa.

«Latvenergo» informācija liecina, ka patlaban populārākais produkts ir «Elektrum universālais», bet otrs populārākais ir «Elektrum izdevīgais 200+».

«Win Baltic» izstrādājis divus tarifu plānus. Pirmais ir universālais ar minimālo garantēto enerģijas cenu 16,5 centi par kilovatstundu. Uzņēmumā norāda, ka šis tarifs ir paredzēts tiem patērētājiem, kuriem ērtāk maksāt par elektroenerģiju pēc plānotas cenas. Savukārt otrs «Win Baltic» tarifa plāns paredz tirgot elektrību pēc biržas cenas, kurā elektroenerģijas cena veidojas no biržas «Nord Pool Spot» mēneša vidējās svērtās elektroenerģijas cenas Latvijas reģionā, elektroenerģijas piegādes un sadales pakalpojumu, obligātā iepirkuma komponentes un pievienotās vērtības nodokļa. «Izmantojot šo tarifu, patērētājs nemaksās vairāk nekā faktiskā elektroenerģijas cena,» piebilst tirgotājs.

«Baltcom TV» informēja, ka uzņēmums patlaban vēl gatavo elektroenerģijas piedāvājumu mājsaimniecībām un tas varētu būt zināms pēc šā gada 1.novembra. Tomēr interesenti jau tagad var izvēlēties «Baltcom TV» izstrādātos piedāvājumu komplektus. «Baltcom TV» klientiem piedāvā iegādāties dažādu pakalpojumu komplektus, kurā iekļauti televīzijas, interneta u.c. pakalpojumi komplektā ar elektroenerģiju, sākot no 21,5 eiro mēnesī līdz pat 37,51 eiro mēnesī.

«Baltcom TV» pārstāve Inese Tauriņa atzina, ka uzņēmums pēc pilnīgas elektrības tirgus atvēršanas 2015.gada 1.janvārī jebkurai mājsaimniecībai Latvijā piedāvās iegādāties elektroenerģiju kā atsevišķu pakalpojumu. Tāpat iepriekš tika ziņots, ka «Baltcom TV» mājsaimniecībām piedāvās iespēju iegādāties nedaudz dārgāku elektroenerģiju, kas būs marķēta ar Eiropā zināmo marķējumu «EKOenerģija».

Atlikušie trīs elektroenerģijas tirgotāji patlaban nav publiskojuši savu piedāvājumu.

SIA «220 Enerģija» mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka uzņēmums saistībā ar mājsaimniecību tirgus atvēršanas atlikšanu šā gada 1.aprīlī cenu piedāvājumu mājsaimniecībām publicēs pirms tirgus atvēršanas nākamā gada 1.janvārī.

Savukārt SIA «BCG Riga» informē, ka uzņēmums no 1.janvāra vēl nestartēs mājsaimniecību tirgū, jo patlaban tiek izstrādāts klientu portāls un apkalpošanas centrs, lai nākotnē varētu uzlabot sniedzamo pakalpojumu kvalitāti gan esošajiem juridiskajiem klientiem, gan arī mājsaimniecībām. «Tikko visi augstāk minētie procesi tiks pabeigti, tā «BCG Riga» ziņos par savu piedalīšanos atvērtajā mājsaimniecību tirgū,» norādīja uzņēmumā.

Tiesa, gatavojoties elektroenerģijas tirgus atvēršanai mājsaimniecībām šā gada 1.aprīlī, «BCG Riga» publiskotais piedāvājums paredzēja mājsaimniecībām tirgot elektrību pēc četriem tarifu plāniem. Uzņēmuma piedāvājums paredzēja iespēju mājsaimniecībām iegādāties elektrību, sākot no 16,5 centiem līdz 16,77 centiem par kilovatstundu.

Iepriekš intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» «Sadales tīkla» valdes loceklis Ilvars Pētersons atzina, ka

visu tirgotāju piedāvāto cenu atšķirības būs minimālas, tāpēc uzņēmumu konkurētspēju noteiks izstrādātais piedāvājums.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, Latvijā «Latvenergo» ir klasisks elektroenerģijas tirgotājs, kuram šī nodarbe ir pamata bizness, tas izstrādā klientiem piedāvājumus atkarībā no elektrības patēriņa. «Baltcom TV» savukārt piedāvā pilnīgi jaunu modeli, proti, kompānija ir vienā grozā apkopojusi telekomunikāciju, televīzijas, interneta, balss sakaru un elektrības pakalpojumus. Savukārt «220 Enerģija» piedāvā visas aktivitātes un saziņu veikt tiešsaistes režīmā, atsakoties no komunikācijas ar papīra starpniecību.

Sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014.gada 1.aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra. Likuma grozījumu autori norāda, ka, atliekot elektrības tirgus atvēršanu un saglabājot pašreizējos tarifus, tiks mazināta sociālā spriedze, kas ir saistīta ar plānoto elektroenerģijas kopējās cenas kāpumu.

Šā gada 18.septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas nosaka elektroenerģijas cenu kāpuma kompensācijas mehānismu maznodrošinātiem, trūcīgiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Nākamgad trūcīgajiem un maznodrošinātajiem mēnesī nodrošinās 100 kilovatstundu elektroenerģiju par cenu 0,1164 eiro par vienu kilovatstundu, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 300 kilovatstundu elektroenerģiju par pašreizējo «Starta» tarifu. Par izlietoto elektroenerģiju virs attiecīgi 100 vai 300 kilovatstundām mēnesī būs jāmaksā tirgus cena.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais «Starta tarifs» un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais «Pamata tarifs» jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu