Ķīnā izveidota jauna starptautiska banka 22 Āzijas valstīm (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

22 Āzijas valstis, tai skaitā Ķīna, piektdien izveidoja jaunu starptautisku banku, kuru ASV uzskata par nevajadzīgu sāncensi tādām jau pastāvošām institūcijām kā Pasaules banka.

22 valstu pārstāvji Lielajā tautas zālē Pekinā parakstīja saprašanās memorandu par Āzijas Infrastruktūras investīciju bankas (Asian Infrastructure Investment Bank) izveidošanu.

Jaunā banka atspoguļo gan Ķīnas vēlmi veicināt investīcijas reģionā, gan tās neapmierinātību ar ASV, Japānas un Eiropas dominēšanu Pasaules bankā, Starptautiskajā valūtas fondā (SVF) un Āzijas Attīstības bankā.

Jaunā kredītiestāde finansēs autoceļu, dzelzceļu, elektrostaciju un telekomunikāciju tīklu būvēšanu Āzijā, kas nepieciešams, lai šī reģiona valstu ekonomika attīstītos.

Starp dalībniecēm jaunajā bankā ir tāda reģionālā ekonomikas lielvara kā Indija un mazākas, bet ekonomiski aktīvas valstis kā Filipīnas, Mongolija, Singapūra un Vjetnama. Starp dalībniecēm nav ASV sabiedrotās Austrālija, Dienvidkoreja un Austrālija, kuru dalību bija mēģinājusi panākt Ķīna.

Āzijas Infrastruktūras investīciju bankas dalībnieces ir arī Bangladeša, Bruneja, Kambodža, Katara, Kazahstāna, Kuveita, Laosa, Malaizija, Mjanma, Nepāla, Omāna, Pakistāna, Šrilanka, Taizeme un Uzbekistāna.

Ķīnas prezidents Sji Dziņpins pirms gada ierosināja šādas bankas izveidošanu, un Ķīna solīja nodrošināt lielāko daļu sākuma kapitāla 50 miljardu ASV dolāru (39,5 miljardu eiro) apmērā.

Ķīna atbalsta arī Jauno attīstības banku (New Development Bank), kuras atbalstītājas ir tā sauktās BRICS valstis - Brazīlija, Dienvidāfrika, Indija, Krievija un Ķīna.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu