SEB grupa deviņos mēnešos guvusi 23,7 miljonu eiro peļņu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

SEB grupa Latvijā noslēgusi gada pirmos trīs ceturkšņus ar 23,7 miljonu eiro tīro peļņu, informē «SEB banka».

SEB grupas Latvijā ieņēmumi sasnieguši 75,2 miljonus eiro, kas ir par 12% mazāk nekā 2013.gada pirmajos trīs ceturkšņos, bet izmaksas salīdzinājumā ar 2013.gada pirmajiem deviņiem mēnešiem pieaugušas par 1%, sasniedzot 38,1 miljonu eiro.

Peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 37,1 miljonu eiro, kas ir par 22% mazāk nekā 2013.gada pirmajos trīs ceturkšņos. 2014.gada pirmajos deviņos mēnešos izveidoti uzkrājumi 10,7 miljonu eiro apmērā - par 58% mazāk nekā iepriekšējā gada pirmajos trīs ceturkšņos.

Salīdzinājumā ar atbilstošo periodu 2013.gadā šogad izveidoto uzkrājumu apjoms ir sarucis vairāk nekā divkārt, kas liecina par kavēto saistību īpatsvara samazināšanos un bankas kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos.

Pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem 2014.gada pirmajos deviņos mēnešos sasniegusi 23,7 miljonus eiro, par 32% pārsniedzot 2013.gada pirmo trīs ceturkšņu rezultātu.

Kopējais noguldījumu apjoms «SEB bankā» 2014.gada 30.septembrī bija 2,08 miljardi eiro jeb par 2% mazāk salīdzinājumā ar šī gada otrā ceturkšņa beigām.

Kopējais kredītportfelis 2014.gadā trešā ceturkšņa beigās bija 2,68 miljardi eiro, saglabājoties tādā pašā apjomā kā otrā ceturkšņa beigās.

2014.gada deviņos mēnešos no jauna izsniegto kredītu apjoms «SEB bankā» bija 451 miljons eiro, kas ir par 23% mazāk nekā gadu iepriekš.

Bankas kapitāls un rezerves 2014.gada 30.septembrī bija 459,4 miljoni eiro. Aktīvu apjoms, noslēdzoties 2014.gada trešajam ceturksnim, bija 3,5 miljardi eiro.

SEB grupas Latvijā kapitāla pietiekamības rādītājs 2014.gada 30.septembrī bija 16,62%. «SEB bankas» likviditātes rādītājs 2014.gada trešā ceturkšņa beigās bija 38,99%.

Kopš gada sākuma «SEB banku» par savu finanšu partneri izvēlējušies vairāk nekā 23 000 jaunu klientu.

Klienti, ieguldot ilgtermiņa uzkrājumos, termiņdepozītos un 2. un 3.līmeņa pensiju plānos, sadarbībā ar banku šogad nopelnījuši vairāk nekā 24,8 miljonus eiro.

Pirmo deviņu mēnešu laikā «SEB bankas» 2.pensiju līmeņa plānu dalībnieki nopelnījuši 16,5 miljonus eiro. Visaugstākos ienesīguma rezultātus šogad uzrādījis SEB ieguldījumu plāns «Safari» - 4,23%. «SEB Aktīvais plāns» tā dalībniekiem šogad ienesis 4,17%, bet «SEB Latvijas plāns» - 3,79%. Arī pārējie trīs SEB pensiju 2.līmeņa plāni šogad strādājuši ar pozitīvu atdevi.

«SEB bankas» pensiju 3.līmeņa plānu klienti šī gada deviņu mēnešu laikā nopelnījuši 3,1 miljonu eiro. 3.pensiju līmeņa plāna «SEB-Sabalansētais» ienesīgums pirmajos trīs ceturkšņos ir bijis 4,15%, savukārt plāns «SEB-Aktīvais» šogad strādājis ar 4,62% ienesīgumu.

Pirmo trīs ceturkšņu laikā «SEB banka» saviem klientiem, kas to uzkrājumus noguldījuši termiņdepozītos, procentu maksājumos pārskaitījusi kopumā 3,6 miljonus eiro. Savukārt «SEB dzīvības apdrošināšana» šī gada laikā to klientu kontos, kuri veido uzkrājumu ar garantētu ienesīgumu, procentu maksājumos ieskaitījusi 1,6 miljonus eiro.

«Biznesa vide kļūst aizvien komplicētāka un prasīgāka pret bankām. Daudz resursu veltām gan tam, lai izprastu klientu vajadzības un spētu piedāvāt tiem aizvien ērtākus un izdevīgākus risinājumus, gan nodrošinātu atbilstību visaugstākajiem finanšu drošības standartiem. Esam gandarīti redzēt, ka klienti to novērtē. Šogad esam izveidojuši veiksmīgu sadarbību ar vairāk nekā 23 000 jaunu klientu - gan privātpersonām, gan uzņēmumiem, un kopējais SEB bankas klientu skaits pārsniedz 854 000,» norāda «SEB bankas» prezidents Ainārs Ozols.

Kā negatīvu pavērsienu Ozols vērtē pirmsvēlēšanu gaisotnē apstiprinātos Maksātnespējas likuma grozījumus, kas paredz «nolikto atslēgu» principa ieviešanu. Šī lēmuma rezultātā samazināsies Latvijas ģimeņu iespējas iegādāties savu mājokli un saasināsies virkne sociālekonomisko risku.

«Turklāt lēmums ieviest «nolikto atslēgu» principu ir aizšķērsojis ceļu Valsts atbalsta programmas ģimenēm mājokļa iegādei īstenošanai. Grūti iedomāties, ka tāds ir bijis likumdevēja mērķis, tādēļ sagaidām, ka jaunais Saeimas sasaukums un valdība pienācīgi iedziļināsies šajā jautājumā un atradīs sabalansētu risinājumu,» piebilst Ozols.

«SEB banka» turpina aktīvi finansēt privātpersonas un uzņēmumus. Pirmajos trīs ceturkšņos izsniegti vairāk nekā 8700 aizdevumi kopumā par 451 miljonu eiro, taču bankas kopējais kredītu portfelis kopš gada sākuma samazinājies par 8%. Savukārt 87% no jaunizsniegtā finansējuma piešķirti uzņēmumiem.

Trešajā ceturksnī vēl joprojām bija vērojams pakāpenisks iedzīvotāju intereses pieaugums par sava mājokļa iegādi - šī gada pirmo deviņu mēnešu laikā mājokļu labiekārtošanai un iegādei «SEB banka» izsniegusi vairāk nekā 1100 hipotekāros aizdevumus par kopējo summu aptuveni 36 miljoni eiro. 55% mājokļu aizdevumu izsniegti Rīgas iedzīvotājiem, 45% - iedzīvotājiem Latvijas reģionos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu