Dzērienu ražotāji aicina atbalstīt depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Dzērienu ražotāji aicina Saeimas deputātus rīt, 23.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīt grozījumus Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest Latvijā vairāku gadu garumā loloto depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja dzērienu ražotāju pārstāvji.

Alus un dzērienu iepakojuma savienības valdes priekšsēdētāja Ināra Šure norāda, ka šīs sistēmas ieviešana ļautu samazināt apkārtējās vides piesārņojumu, kā arī uzlabot tukšās taras savākšanu un iespēju to izmantot otrreizējā tirgū.

Šure uzsver, ka, neieviešot depozīta sistēmu, kas jau patlaban darbojas, piemēram, Igaunijā un vairākās valstīs ar vairāk nekā 100 miljonu kopējo iedzīvotāju skaitu, Latvija ne tikai nespēs izpildīt Eiropas Savienības noteiktās prasības par noteikta daudzuma atkritumu savākšanu un pārstrādi, bet arī palielinās izdevumus ražotājiem, kuri maksās par neizpildītajām normām, jo pašreizējā konteineru sistēma strādā nepilnīgi.

Turklāt arī Lietuvā 2016.gadā sāks darboties depozīta sistēma, par ko šovasar nobalsoja šīs valsts parlaments.

Šure atzīmē, ka 14.oktobrī negaidīti Saeimas Tautsaimniecības komisija sēdē tika nolemts ar negatīvu atzinumu izskatīšanai Saeimā virzīt Iepakojuma likuma projektu, kas paredz Latvijā ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumam.

«Likumprojekts komisijas atvilktnēs nogulējis vienu gadu un pēkšņi, pašreizējās Saeimas pēdējās darba dienās, tiek virzīts tālākai izskatīšanai. Jāatzīmē, ka šī gada laikā komisijā nav notikušas nopietnas un profesionālas diskusijas par šo jautājumu, tikmēr depozīta sistēmas ieviešanai atbalstu iepriekš izteikusi valdība,» skaidro Šure.

Asociācija ir nepatīkami pārsteigta par šādu Saeimas komisijas atzinumu, jo par depozīta sistēmas ieviešanu tiek diskutēts jau vairākus gadus un kompromiss tika panākts 2013.gada aprīlī, kad tika parakstīts memorands starp ražotājiem, tirgotājiem un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par šīs sistēmas ieviešanu.

«Uzskatām, ka

tā nav normāla situācija, ka, mainoties politiķiem, mainās arī uzstādījumi, par kuriem iepriekš panākta vienošanās.

Tā ir klaja nerēķināšanās ar uzņēmumu interesēm, kas plāno savu darbību ilgtermiņā. Mēs aicinām jautājumu par depozīta sistēmas ieviešanu atbalstīt pirmajā lasījumā vai arī atgriezt komisijā, lai turpinātu diskusijas un tiktu uzklausītas visas iesaistītās puses,» norāda Šure.

Viņa arī atzīmē, ka līdz šim komisijai vairakkārt tika lūgts iekļaut jautājumu par depozīta sistēmas ieviešanu tās dienaskārtībā, taču tas tika ignorēts. Tagad, kad drīzumā darbu sāks jaunais Saeimas sasaukums, šis jautājums pēkšņi tiek skatīts un virzīts tālāk.

«Taču tas rada nopietnas bažas par atsevišķu personu un nozaru interešu bīdīšanu, kamēr vēl tas ir iespējams, jo, kā zināms, pašreizējais komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš (V) jaunajā Saeimā nav ievēlēts un ir labās attiecībās ar tiem, kuri vēlas saglabāt pašreizējo atkritumu savākšanas sistēmu,» uzsver Šure.

Atsakoties no depozīta sistēmas, palielinās risks, ka pieaugs dabas nodoklis un samaksa par atkritumu apsaimniekošanu. Savukārt, ieviešot depozīta sistēmu, palielināsies savākto atkritumu daudzums

- citu valstu pieredze liecina, ka otrreizējai pārstrādei tiek savākti pat vairāk nekā 90% no izlietotā iepakojuma. Turklāt iedzīvotājiem šīs sistēmas ieviešana neko nemaksās, jo būs iespējams saņemt samaksu par katru nodoto pudeli.

Ražotājiem šis projekts ir svarīgs, jo tas ļaus samazināt apkārtējās vides piesārņojumu, kā arī uzlabos stikla pudeļu savākšanu un iespēju tās izmantot otrreizējā tirgū. Pašlaik 60% stikla pudeļu tiek otrreizēji atgrieztas tirgū, bet nākotnē tas varētu sasniegt pat 90%.

Šure arī akcentē, ka iepakojuma apsaimniekošana ir ražotāju atbildība. Proti, ražotājiem par to jāmaksā un jāuzņemas atbildība Latvijas iedzīvotāju priekšā, kas sūdzas par piesārņotu apkārtni. «Eiropas līmenī tiek palielinātas minimālās normas, kāds iepakojuma daudzums jāsavāc un jāpārstrādā, un droši par tā izpildi varam būt tikai tad, ja tiks ieviesta depozīta sistēma.»

Kā liecina 23.oktobra Saeimas kārtējās sēdes darba kārtība, pirmajā lasījumā plānots neatbalstīt likumprojektu «Grozījumi Iepakojuma likumā». Grozījumi paredzētu ieviest depozīta sistēmu no 2015.gada 1.janvāra.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu