Latvijā ieguldīti 42% valsts fondēto un 33% privāto pensiju fondu aktīvu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā ieguldīti 42% valsts fondēto pensiju plānu aktīvu un 33% privāto pensiju fondu aktīvu, liecina jaunākais Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Pensiju fondu apskats par 2014.gada trešo ceturksni.

Kopējais valsts fondēto pensiju sistēmas aktīvu apjoms ir 1,9 miljardi eiro. No valsts fondētajiem pensiju plāniem Latvijā ieguldīti 42% jeb 798 miljoni eiro. Nākamais nozīmīgākais investīciju reģions ir Eiropa, kur ieguldīti 35%. Savukārt ieguldījumi Krievijā ir nebūtiski un samazinās, to īpatsvars ir tikai 0,5% no kopējiem aktīviem.

No valsts fondēto pensiju sistēmas aktīviem 84% ir eiro valūtā. Pensiju plānos palielinājies ASV dolāru īpatsvars, kas trīs ceturkšņos pieaudzis no 7% līdz 8%. Citās valūtās veiktā ieguldījumu daļa pieaugusi par četriem procentpunktiem līdz 8% no visu shēmas aktīvu vērtības.

Privātajos pensiju fondos uzkrātā pensiju kapitāla vērtība šogad trešā ceturkšņa beigās sasniedza 259,7 miljonus eiro. Arī privāto pensiju fondu aktīvi orientēti uz ieguldījumiem Latvijā, proti, Latvijā ieguldīti 33% no kopējiem pensiju plānu aktīviem.

Salīdzinājumā ar šī gada otrā ceturkšņa beigām ieguldījumu apjoms Latvijā samazinājies par sešiem procentpunktiem - no 39% uz 33%, bet LKA Privāto pensiju fondu komitejas vadītāja, «SEB pensiju fonda» valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna norādīja, ka tas ir saistīts ar starptautiskajos akciju tirgos valdošo optimismu, kā rezultātā pārvaldnieki daļu aktīvu izvietojuši akcijās.

Vēl 10% no privāto pensiju fondu aktīviem ir ieguldīti Austrumeiropā, 26% - Rietumeiropā, liecina LKA apkopotie dati. Ieguldījumu īpatsvara pieaugums ir vērojams arī globālajiem ieguldījumiem un ieguldījumiem Ziemeļamerikā.

Valsts fondētā pensija jeb pensiju sistēmas 2.līmenis veidojas no strādājošā iemaksām, kas tiek veiktas automātiski no bruto algas kā daļa no sociālajām iemaksām.

Privātie pensiju fondi jeb pensiju sistēmas 3.līmenis ir iespēja veidot papildu uzkrājumus savai nākotnes pensijai - iemaksas brīvprātīgi veic pats cilvēks vai viņa darba devējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu