Investori «Citadeli» drīkstēs pārdot pēc diviem gadiem (53)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Panākta vienošanās par bankas «Citadele» pārdošanas nosacījumiem, un šo līguma versiju jau apstiprinājusi arī Eiropas Komisija – to šodien atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Premjerministre pagaidām atteicās sīkāk komentēt līguma nosacījumus, bet atzina – saskaņā ar panākto vienošanos investors banku drīkstēs pārdot tālāk jau pēc diviem gadiem, šovakar vēsta LTV «Panorāma».

Lai arī pirms vēlēšanām atkārtoti izskanēja, ka banka «Citadele» jāpārdod pēc iespējas ātrāk, sarunas ar ASV investoriem «Ripplewood Holdings» ievērojami ievilkās, abām pusēm nespējot vienoties par vairākiem būtiskiem līguma punktiem.

«Privatizācijas aģentūra uzskata, ka viņi ir panākuši tādu vienošanos, kādu ir panākuši, viņi ir informējuši EK par šo vienošanos, parādījuši šo līgumu EK, un ERAB, kuri ir akceptējuši, un viņi gatavo virzīšanai valdībā,» skaidroja Straujuma.

Viens no sarunu gaitā visvairāk apspriestajiem līguma punktiem bija termiņš, pēc kura investori drīkstēs banku pārdot tālāk. Ministru prezidente atzīst – panāktā vienošanās paredz noteikt šo ierobežojumu divu gadu garumā. Tā kā investoru prasība bija noteikt to ne garāku par gadu, savukārt valdība vēlējās piecu gadu tālāk pārdošanas aizliegumu, jāsecina, ka šajā līguma punktā investori guvuši virsroku. Pirms virzīt uz valdību, līgumu vēl izvērtēs ekonomikas, kā arī tieslietu un finanšu ministrijas.

Gadījumā, ja Ministru kabinets neatbalstīs ar investoru panākto vienošanos, sarunas no jauna atsāktas vairs netiks - tad «Citadeles» pārdošanu pārņems Eiropas Komisija.

«Eiropas komisija (..) neformālās sarunās (..) uzskata, ka ir investors, kas ir gatavs iegādāties, un, ja Latvija to nedara, to darīs Eiropas komisija. Un vairs nerunās par cenu. Un nosacījumiem,» atzina Straujuma.

Privatizācijas aģentūra norāda, ka, lai jau pēc līguma slēgšanas līdz noteiktajam darījuma beigu termiņam, pirmajam aprīlim, iegūtu nepieciešamo banku uzraugu un citu finanšu institūciju akceptus, ministru kabinetam vajadzētu apstiprināt bankas pārdošanu tuvāko pāris nedēļu laikā.

«Publiski mēs bijām pauduši, ka tie ir pieci seši mēneši, tai pat laikā, vai tas ir tieši šāds laiks vai mazāks, tas lielā mērā ir atkarīgs no šīm pašām instancēm. (..) Piemēram, Šveices regulators varētu strādāt ilgāk un būt piesardzīgāks,» skaidroja Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Laimdota Straujuma šodien izteica pieņēmumu, ka valdība varētu vērtēt līguma nosacījumus jau nākamnedēļ paredzētajā ministru kabineta sēdē.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu