CSP: valdības budžeta deficīts 2013.gadā bija 0,9% no IKP

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas vispārējās valdības budžeta deficīts 2013.gada beigās bija 199,6 miljoni eiro jeb 0,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), un vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds - 8,876 miljardi eiro jeb 38,2% no IKP, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai apkopotie vispārējās valdības budžeta deficīta un parāda oktobra notifikācijas rezultāti.

Vispārējās valdības budžeta deficīta un parāda dati ir pārrēķināti, lai īstenotu Eiropas Parlamenta un Padomes regulas par Eiropas nacionālo un reģionālo kontu sistēmu Eiropas Savienībā (EKS 2010) jaunās prasības, skaidro CSP.

Salīdzinājumā ar Finanšu ministrijas (FM) gada pārskatā norādītajiem naudas plūsmas datiem, kur 2013.gadā konsolidētā kopbudžeta deficīts bija 127,6 miljoni eiro jeb 0,547% no IKP, CSP aprēķinātais budžeta deficīts atbilstoši EKS 2010 metodoloģiskajām prasībām ir par 72 miljoniem eiro jeb 0,31% no IKP lielāks.

CSP dati rāda, ka vispārējās valdības budžeta deficīts 2013.gada beigās bija 199,6 miljoni eiro, centrālās valdības deficīts - 16,9 miljoni eiro, pašvaldību deficīts - 100,2 miljoni eiro, sociālās apdrošināšanas fonda deficīts - 82,5 miljoni eiro.

Latvijas IKP faktiskajās cenās pērn bija 23,22 miljardi eiro.

Oktobra notifikācijas aprēķinos ir izmantoti FM, Valsts kases, CSP, kā arī Rīgas domes dati.

CSP skaidro, ka atbilstoši EKS 2010 metodoloģiskajām prasībām veiktas korekcijas, lai aprēķinos ievērotu uzkrājuma principu, no valdības sektora bilances izslēgti finanšu darījumi, neitralizēta Eiropas Savienības fondu ietekme, iekļauti uz vispārējās valdības sektoru pārklasificēto kapitālsabiedrību dati, koriģētas debitoru prasības, kreditoru saistības, kā arī veiktas citas korekcijas.

Vispārējās valdības budžeta deficīta un parāda notifikācija atbilstoši regulas prasībām tiek iesniegta Eiropas Komisijai divas reizes gadā - līdz 1.aprīlim un 1.oktobrim. Tās rezultāti tiek izmantoti, vērtējot, kā Eiropas Savienības dalībvalstis ievēro ekonomisko rādītāju atbilstību Māstrihtas līgumā noteiktajiem kritērijiem, tas ir, plānotā un faktiskā vispārējās valdības budžeta deficīta attiecība pret IKP faktiskajās cenās nedrīkst pārsniegt 3% un valdības parāda attiecība pret IKP faktiskajās cenās nedrīkst būt lielāka par 60%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu