Merkele: Sabiedrotajiem jāpalīdz Ukrainai samaksāt gāzes parādu (65)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien aicināja Ukrainas sabiedrotos palīdzēt Krievijas agresijā cietušajai valstij nomaksāt Maskavai parādus par gāzi.

Krievija un Ukraina patlaban atrodas sarunu procesā centienos atrisināt strīdu par gāzes cenas paaugstināšanu un Ukrainas parādu.

Merkele žurnālistus uzrunāja Bratislavā pēc sarunām ar Slovākijas premjerministru Robertu Fico, kurš no jauna pauda savus iebildumus pret finanšu palīdzības sniegšanu Kijevai.

«Visiem ir jādod ieguldījums, arī Slovākijai,» sacīja Merkele. «Mēs šobrīd meklējam atrisinājumu, mums tāda nav, bet ziema jau tuvojas.»

Ir svarīgi, ka Eiropas Savienība, Krievija un Ukraina panāk atrisinājumu, «kas ziemā palīdzēs stabilizēt gāzes piegādes», norādīja kanclere.

ES otrdien Briselē rīko sarunas šo valstu starpā ar mērķi noslēgt vienošanos, ar kuru gāzes strīds tiktu izbeigts.

Kad Kijeva bija paudusi savus iebildumus pret gāzes cenas celšanu, Krievijas uzņēmums «Gazprom» jūnijā pārtrauca Ukrainai piegādāt gāzi.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko svētdien paziņoja, ka piektdien sarunās Milānā, kurās galvenā uzmanība bija pievērsta karam Donbasā, ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu panākta vienošanās par gāzes cenu.

Slovākija, kas lielā mērā ir atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm, ir ES pilnvarojumā sākusi sūknēt gāzi uz Ukrainu.

Pēdējo nedēļu laikā Bratislava pieredzējusi, ka Krievijas gāzes piegādes no līgumos paredzētā apjoma ir sarukušas uz pusi. Tiesa, «Gazprom» apgalvo, ka nekāda piegāžu samazināšana nav notikusi.

«Dažkārt man rodas iespaids, ka Ukraina sagaida savu problēmu atrisinājumu no visām valstīm, tikai ne pati no sevis,» preses konferencē sacīja Fico. «Ukrainai ir jāveic reformas, tieši tāpat kā to darīja Slovākija.»

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu