Austrālija palīdzēs Ķīnai konfiscēt korumpētu ierēdņu aktīvus (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālija palīdzēs Ķīnai konfiscēt korumpētu ierēdņu aktīvus, kā arī palīdzēs Ķīnai panākt viņu izdošanu, otrdien ziņoja laikraksts «Sydney Morning Herald», atsaucoties uz Austrālijas policiju.

Korupcija ir izraisījusi plašu sabiedrības sašutumu Ķīnā, un valsts prezidents Sji Dziņpins ir solījis izskaust korumpētas amatpersonas visos līmeņos.

Pēdējā laikā ir ziņots, ka vairāki no Pekinas visvairāk meklētajiem korumpētajiem ierēdņiem ir nokļuvuši Austrālijā. ASV, Kanāda un Austrālija ir iecienītas valstis Ķīnā nelikumīgi iegūtu finanšu līdzekļu atmazgāšanai.

Austrālijas Federālās policijas Āzijas operāciju vadītājs Brūss Hils paziņoja laikrakstam «Sydney Morning Herald», ka Austrālijas varas iestādes kopīgā operācijā ar Ķīnas kolēģiem ir gatavas dažu nedēļu laikā konfiscēt korumpētu ierēdņu aktīvus.

Hils pavēstīja, ka abas puses ir vienojušās par Austrālijā apmetušos ķīniešu prioritāro sarakstu, kuru aktīvi tiktu konfiscēti un kuri varētu tikt izdoti Ķīnai.

Starp šajā sarakstā iekļautajiem ir naturalizēti Austrālijas pilsoņi un pastāvīgie iedzīvotāji, kas gadiem ilgi atmazgājuši naudu, uzdodoties par investīciju vai biznesa migrantiem no Ķīnas.

Hils paskaidroja, ka Ķīnas ierēdņi mēdz nosūtīt uz ārzemēm savas sievas un bērnus, pārskaitīt naudu uz viņu vārda un pēc tam pievienoties viņiem.

Hils pastāstīja, ka prioritārais saraksts sastādīts, atlasot cilvēkus no plašāka saraksta, kurā bijuši mazāk nekā 100 cilvēku, un ka viņu atmazgāto līdzekļu apjoms ir «simtiem miljonu dolāru».

Ķīnas Ārlietu ministrija pagājušonedēļ pauda bažas par Austrālijas ieviestu «investora vīzu», kas dod iespēju imigrantiem pēc gada iegūt uzturēšanās atļauju, ja viņi investējuši Austrālijā vismaz 15 miljonus Austrālijas dolāru (10,3 miljonus eiro). Pekina uzskata, ka šo iespēju var ļaunprātīgi izmantot korumpēti Ķīnas ierēdņi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu