Krievijā stājas spēkā ES gaļas subproduktu importa aizliegums (8)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijā šodien stājas spēkā aizliegums ievest no Eiropas Savienības (ES) liellopa gaļas subproduktus un putnu taukus.

Kā paskaidrojis Federālais Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests «Rosseļhoznadzor», «nav pamata uzticēties» Eiropas Komisijas garantijām. Gaļā esot atrastas bīstamas vielas un antibiotikas.

Varasiestāžu noteiktais produktu embargo jau novedis pie tā, ka Eiropā pārtikas produktiem pieredzēts cenu krituma rekords, savukārt Krievijas tirgū tiek paredzēta cenu kāpuma turpināšanās.

«No 21.oktobra mēs nosakām ierobežojumus attiecībā uz liellopa gaļas subproduktu, trimingu un citas produkcijas ievešanu, uz kuru nebija attiecināts augustā noteiktais aizliegums,» paziņojot par importa aizlieguma paplašināšanu, sacīja dienesta vadītājs Sergejs Dankverts.

Pēdējā laikā ievestajā produkcijā konstatētas kaitīgas vielas un antibiotikas, norādīja amatpersona.

«Pēdējo divu mēnešu laikā, «Rosseļhoznadzor» veicot valsts federālo drošības monitoringu, konstatēti 17 gadījumi, kad vairākās ES valstīs (Austrijā, Dānijā, Itālijā, Polijā un Vācijā) ražoto subproduktu preču partijas neatbilst Muitas savienības un Krievijas veterināri sanitārajām normām,» teikts dienesta paziņojumā. «Turklāt vairāku ražotāju produkcijā patogēnie mikroorganismi un smagie metāli konstatēti atkārtoti.»

«Īpašu satraukumu rada tas, ka pārbaudītajā produkcijā konstatēta antibiotika hloramfenikols, kura lietošana ir aizliegta ES teritorijā.»

«Tas liecina par to, ka no ES valstu veterināro dienestu puses netiek kontrolēts, kā tiek ievērotas Muitas savienības prasības, tā arī pašu iekšējās likumdošanas prasības,» teikts dienesta paziņojumā.

Pārkāpumi ir «sistēmiski un nopietni», tāpēc «Rosseļhoznadzor» uzskata par nepieciešamu «noteikt pagaidu ierobežojumus attiecībā uz to uzņēmumu subproduktu piegādi, kas savu darbību veic ES teritorijā. Ierobežojumi stājas spēkā no šā gada 21.oktobra.»

Savukārt, runājot par cūkgaļas kontrabandu, Dankverts sacīja, ka bijuši mēģinājumi ievest Krievijā 7500 tonnu gaļas caur Vācijas un Lietuvas teritoriju, kā arī, iespējams, caur Latvijas, Baltkrievijas un Kazahstānas teritoriju.

Krievijas lēmums par ES gaļas produktu importa aizliegumu, konkrētāk, liellopa gaļas subproduktu ievešanu, Latvijai nav bīstams, aģentūrai LETA pauda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Gulbe sacīja, ka kopumā Latvijai «ir švaki» ar liellopu gaļas eksportu, jo tas nav produkts, ko Latvija eksportē lielos apjomos, un tikai daži uzņēmumi ir atraduši dažus eksporta tirgus kaut kur ārpusē. Tomēr viņa pieļāva, ka Eiropā tirgus varētu saasināties, un arī cenas varētu kristies.

Jau ziņots, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu