Eksperti: Rīgas restorāni aizvadījuši vienu no labākajām vasaras sezonām (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rīgas restorāniem un citām ēdināšanas vietām aizvadītā vasaras sezona ir bijusi viena no veiksmīgākajām kopš neatkarības atjaunošanas, kas saistāms ar ārvalstu tūristu straujo pieplūdumu, secina nozares pārstāvji.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem šogad gan pirmajā ceturksnī, gan otrajā ceturksnī Latvijas ēdināšanas uzņēmumu kopējais apgrozījums vairāk nekā par 30% pārsniedza apgrozījumu pērnā gada attiecīgajos periodos.

Turklāt sagaidāms, ka siltā septembra dēļ «vasaras» sezona noslēgsies vien oktobrī, kas paildzinās pozitīvo efektu uz restorānu un citu ēdināšanas vietu darbības rādītājiem, prognozē nozares pārstāvji.

To, ka šā gada apgrozījuma kāpums ir bijis gana liels, apliecina arī 2013.gada dati salīdzinājumā ar 2012.gadu. Piemēram, pērn no janvāra līdz martam, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2012.gadā, ēdināšanas nozares apgrozījums pieauga vien par 0,8%, bet attiecīgi no aprīļa līdz jūnijam - par 11%.

Restorāna «Aqua Luna» pārstāve Jeļena Kašina, kas restorānu jomā darbojas vairāk nekā 15 gadu, norāda, ka dati ir daudzsološi un, nenoliedzami, apgrozījuma kāpumu stimulēja gan «Rīga-2014» plašā programma, gan «Live Riga» un Tūrisma attīstības valsts aģentūras aktivitātes.

«Vienlaikus pēdējos gados ēdināšanas nozares uzņēmumi, it sevišķi restorāni, ir strādājuši pie tā, lai piedāvājums būtu augstvērtīgs un gardas maltītes būtu apvienotas ar izcilu apkalpošanu un gaisotni. Kvalitātes latiņa ir kļuvusi augstāka,» atzīmē Kašina.

Viņa stāsta, ka

līdz ar Latvijas iestāšanos eirozonā arvien vairāk ārzemnieku atklāj Rīgu kā vietu, kur līdzās unikālām kultūrvēsturiskām vērtībām var izbaudīt arī dažādus ēdienus.

Ņemot vērā lielo viesu pieplūdumu restorānos arī jūlijā, augustā un septembrī, var spriest, ka šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni pērn ēdinātāju apgrozījuma kāpums būs sasniedzis vismaz 15-20%, prognozēja eksperte.

Viņa gan norādīja, ka svarīgi ir rūpēties par stabilu izaugsmes rezultātu ilgtermiņā, tostarp rudens-ziemas sezonā. To varētu atvieglot dažādie pasākumi, piemēram, Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā līdz pat šāgada nogalei būs daudz kultūras norišu, bet 2015.gadā Latvija pirmos sešus mēnešus būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts.

«Līdztekus ir jāpieliek pūles, lai restorāni saglabātu labākos un pieredzes bagātākos darbiniekus,

kā arī nodrošinātu pēctecību - tas ir viens no laba servisa un apkalpošanas stūrakmeņiem, kas savukārt garantē ilglaicīgu biznesa attīstību,» akcentē Kašina.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) Restorānu nodaļas vadītājs Kaspars Bahmanis stāsta, ka tūrisma plūsma Rīgā šovasar esot bijusi tik liela, ka daļa ēdināšanas vietu brīžiem pat neesot spējusi uzņemt visus mieloties gribētājus.

«Tas saistāms ar ārvalstu tūristu plašo interesi un ieguldīto darbu tūrisma nozares popularizēšanā ārvalstīs. Turklāt arī vietējie gardēži, uzlabojoties ekonomikas situācijai un pieaugot vidējai algai, vasaras sezonā biežāk izvēlējās maltīti baudīt ēdināšanas vietās, nevis mājās. Restorānu personālam bija darba pilnas rokas, un viņi tikai tagad var sākt domāt par atvaļinājumu,» teica LVRA pārstāvis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu