«Enefit»: Septembrī Latvijas un Lietuvas elektroenerģijas biržā fiksēta šogad augstākā elektrības cena (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šā gada septembrī konstatētie bojājumi «Estlink-1» un «Estlink-2» elektroenerģijas pārvades kabeļos, kā arī vienlaicīgie starpsavienojumu apkopes darbi Skandināvijā izraisīja nozīmīgas elektroenerģijas cenu svārstības, kā rezultātā Igaunijā mēneša vidējais elektrības cenu kāpums bijis par 9,9%, bet Latvijas un Lietuvas elektroenerģijas biržā fiksēta augstākā cena šogad, liecina SIA «Enefit» sagatavotais Baltijas tirgus apskats.

Apskatā teikts, ka septembrī novēroto cenu kāpumu veicināja arī gaisa temperatūras pazemināšanās, kas palielināja elektroenerģijas pieprasījumu, kā arī zems nokrišņu līmenis, kas samazināja Skandināvijas hidroelektrostaciju ražošanas jaudu. Šie faktori apvienojumā ar starpsavienojumu apkopes darbu laikā radītājiem pārvades traucējumiem noteica, ka Latvijā un Lietuvā septembra vidējā elektroenerģijas cena auga par 3,9% - līdz 57,49 eiro par megavatstundu, bet vislielāko kāpumu tā uzrādīja Igaunijā, sasniedzot 42,97 eiro.

Septembrī deviņas dienas norisinājās Zviedrijas un Somijas starpsavienojumu apkopes darbi, kuru laikā uz piecām dienām tie tika pilnībā atslēgti, no tirgus izņemot 1200 megavatu pārvades jaudu. Pārējās četrās dienās tika nodrošināta ierobežota 800 megavatu pārvades jauda. Tas elektroenerģijas cenu Somijā paaugstināja līdz 47,08 eiro, izraisot cenu kāpumu arī visā Baltijā.

«Vienlaikus uz četrām dienām atslēgtie «Estlink» savienojumi ar Somiju pilnībā apturēja lētākās elektroenerģijas plūsmu no Somijas uz Baltiju. Lai arī pašlaik šie savienojumi strādā, tomēr «Estlink-2» kabelī ir konstatēts defekts, kura novēršanai būs nepieciešams pilnveidot tā konstrukciju. Tāpēc sagaidāms, ka atsevišķos periodos šis starpsavienojums var nebūt pieejams tirgum, arī turpmāk izraisot cenu svārstības,» skaidro «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Tāpat septembrī turpināja pieaugt dabasgāzes cena Eiropā, ko izraisīja arī ASV dolāra vērtības kāpums pret eiro. ASV dolāra maiņas kurss pret eiro ir sasniedzis augstāko līmeni pēdējo divu gadu laikā, un nemitīgais dolāra vērtības pieaugums padara ASV valūtā kotētos produktus arvien dārgākus. Viens no šādiem produktiem ir dabasgāze Austrumeiropā, kuras cena ir piesaistīta formulai ar ASV dolāra kursu kā vienu no mainīgajiem.

Kā norāda Bethers, šīs svārstības ir aktuālas arī Latvijas patērētājiem. «Turpinoties ASV dolāra kursa kāpumam, dabasgāzes cenu pieaugumu izjūt arī pašmāju uzņēmumi. Tuvākajā laikā šīs svārstības līdzsvaros naftas cenu kritums, kas arī ir daļa no Latvijā lietotās gāzes cenas noteikšanas formulas. Septembrī naftas cena noslīdēja zem 100 dolāru robežas, sasniedzot pēdējo divu gadu laikā zemāko līmeni ar 17,7% kritumu trīs mēnešu laikā. Patlaban ir grūti prognozēt, kurš no faktoriem gūs galveno ietekmi pār dabasgāzes cenu mūsu reģionā tuvākajiem mēnešiem,» atzina «Enefit» vadītājs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu