Izglītojošā kampaņā stāstīs par valsts budžeta veidošanos un nepieciešamību maksāt nodokļus (104)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Finanšu ministrija (FM) iecerējusi izglītojošā kampaņā stāstīt sabiedrībai, kā veidojas valsts budžets un kāpēc ir svarīgi maksāt nodokļus.

Kampaņā iecerēts skaidrot, kādas sekas ir nodokļu nemaksāšanai, piemēram, ka, neveicot sociālos maksājumus, cilvēks nesaņem sociālās garantijas. Plānots arī stāstīt, kur paliek nomaksātie nodokļi un kā veidojas valsts budžets, sacīja FM Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Skaidrojošā kampaņa būs vērsta uz visu sabiedrību, bet īpaša mērķauditorija būs jaunieši.

Kampaņu plānots īstenot dažādos kanālos - gan televīzijā, gan sociālajos medijos, gan arī klātienē reģions. Paredzēts, ka kampaņai tiks piesaistīti viedokļu līderi.

Par kampaņas īstenošanu FM izsludinājusi konkursu. FM līdz 24.oktobrim aicina iesniegt piedāvājumus par informatīvas sociālās kampaņas «Kāpēc ir ļoti svarīga laicīga un godprātīga nodokļu maksāšana?» koncepcijas izstrādi, īstenošanu un publicitāti. Tiks izraudzīts pretendents, kas piedāvās saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu. Plānotā līgumcena ir līdz 34 700 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Kampaņa tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Pretendenti kampaņas īstenošanai aicināti iepazīties ar «Stockholm School of Economics in Riga» («SSE Riga») pētījumu «Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs 2009.-2013.». Pētījums atklāja, ka 2013.gadā Latvijas ēnu ekonomikas apjoms pēc diviem samazinājuma gadiem ir audzis un tas ir lielāks nekā kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā. Saskaņā ar šo pētījumu

ēnu ekonomika Latvijā 2013.gadā bija 23,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP), Igaunijā - 15,7% no IKP, bet Lietuvā - 15,3% no IKP.

Pērn lielāko ēnu ekonomikas daļu visās trīs Baltijas valstīs veidoja neuzrādītie uzņēmējdarbības ienākumi, proti, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas. Latvijā šis rādītājs gada laikā ir audzis no aptuveni 17% no peļņas 2012.gadā līdz aptuveni 20% no peļņas 2013.gadā. Otrs lielākais īpatsvars ēnu ekonomikā ir aplokšņu algas. Lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars ir būvniecības nozarē.

Citi Latvijā veiktie pētījumi, piemēram, «Darba apstākļi un riski Latvijā», parāda, ka

uzņēmumos, kuros algu maksā aploksnē, ir raksturīga arī nedrošāka un neveselīgāka darba vide.

Šādos uzņēmumos darba devēji retāk veic savus pienākumus darba aizsardzības jomā un neizmeklē darbā notikušos nelaimes gadījumus. Uzņēmumos, kuros algas tiek maksātas aploksnēs, darbinieki biežāk strādā virsstundas, kuras netiek kompensētas, viņiem bieži nav iespējas izmantot apmaksātu atvaļinājumu un netiek apmaksātas darba nespējas lapas, konkursa nolikumā raksta FM.

Kā skaidro FM, tās iecerētās kampaņas izaicinājums ir veicināt vienu no Latvijas iedzīvotāju pamatpienākumiem - godprātīgu nodokļu nomaksu, mainot Latvijas sabiedrības domāšanas veidu, attieksmi un paaugstinot iedzīvotāju izpratni par godprātīgas nodokļu nomaksas nozīmīgumu valsts ilgtermiņa attīstībai. Iecerēts arī atgādināt, kur paliek nodokļos nomaksātā nauda, kādiem mērķiem tā tiek novirzīta un kādus labumus var gūt sabiedrība. Kampaņā būtu jāatspoguļo, kādas sekas raisa izvairīšanās no nodokļu nomaksas gan indivīdam, gan sabiedrībai.

Sociālā informatīvā kampaņa būs jāīsteno līdz decembra vidum. FM pārstāvis pauda vēlmi, lai nākotnē šāda veida izglītojošās kampaņās iesaistītos arī citu nozaru ministrijas un valsts iestādes.

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu