Prezidents rosina paplašināt ekonomiskās sadarbības jomu loku ar Ķīnu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien Milānā ticies ar Ķīnas premjerministru Kecjanu Li, rosinot paplašināt valstu sadarbības jomu loku ar kokapstrādes nozari, kā arī stiprināt sadarbību transporta un loģistikas, un pārtikas eksporta jomā, informēja Valsts prezidenta preses dienestā.

Abas puses apliecinājušas aktīvu ekonomisko sadarbību ar mērķi to intensificēt un paplašināt konkrētos virzienos, kā vienu no būtiskākajām minot tieši sadarbību transporta un loģistikas jomā, kur abas valstis redz lielu Latvijas nozīmi.

Sarunas gaitā puses diskutējušas par Ķīnas, Centrālās un Austrumeiropas valstu «16+1» sadarbības formātu, kas ir stratēģiski nozīmīgs dialoga starp Eiropas Savienību (ES) un Ķīnu attīstībā. Bērziņš apliecinājis, ka Latvija valdības vadītāja līmenī jau šogad piedalīsies šī formāta samitā Belgradā, uzsverot, ka galvenās Latvijas intereses šajā sadarbībā ir transports un loģistika, pārtikas produkcijas eksports, investīcijas, izglītība un tūrisms.

Vienlaikus Valsts prezidents izteicis priekšlikumu, ka «16+1» formāta premjerministru samitu 2016.gadā varētu organizēt Latvija, uzņemoties koordinējošo lomu sadarbībai transportā un loģistikas jomā, kas varētu tikt pieteikts jau decembrī gaidāmajā Belgradas samitā.

Ķīnas premjerministrs atzinīgi un pozitīvi novērtēja šādu priekšlikumu, vienlaikus apliecinot, ka pats personīgi varētu ierasties Latvijā.

Tāpat, atsaucoties uz augsta līmeņa transporta un loģistikas konferenci, ko Latvija formātā «16+1» šogad sadarbībā ar Ķīnu organizēja Rīgā, Bērziņš izteicis priekšlikumu Ķīnas pusei šādu konferenci sadarbībā ar Latviju organizēt arī 2015.gadā.

Turpinot ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespēju izskatīšanu, Bērziņš pateicies Ķīnas pusei par Latvijas piena un gaļas produkcijas sertificēšanu noietam Ķīnas tirgū. Prezidents atzīmējis, ka Latvijai pārtikas produktu eksporta tirgu diversifikācija ir īpaši būtiska, ņemot vērā Krievijas noteiktās sankcijas.

Ķīnas Ministru prezidents atzinīgi novērtējis Latvijas pārtikas produktus un to ienākšanas iespējas Ķīnas tirgū, solot pievērst uzmanību to sertifikācijas gaitai.

Kā vēl vienu no nozarēm, kurā valstis varētu paplašināt sadarbību, Bērziņš minēja kokapstrādi, norādot, ka tā Latvijā ir pasaules līmenī un būtu pievilcīga Ķīnas noieta tirgum.

Bērziņš arī izteica pateicību Ķīnai par Pasaules koru olimpiādes plašo apmeklējumu, piedaloties 68 koriem un vairāk nekā 4000 dalībniekiem no Ķīnas, kā arī pozitīvi novērtēja studentu apmaiņas un sadarbības iespējas tieši valodu apguves jomā, piebilstot, ka ķīniešu valodas un kultūras studijas ieinteresē arvien vairāk jauniešu.

Visbeidzot Valsts prezidents izteica uzaicinājumu Ķīnas izglītības ministram piedalīties nākamgad aprīlī Rīgā plānotajā «ASEM» formāta ministru sanāksmē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu