Arī šogad par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu atzīst «Latvenergo»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Arī šogad par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu atzīta energokompānija AS «Latvenergo».

«Latvenergo» sesto gadu pēc kārtas ieņem pirmo vietu investīciju bankas pakalpojumu un finanšu konsultāciju sniedzējas AS «Prudentia» un biržas «Nasdaq Riga» kopīgi veidotajā Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā «TOP101».

Šogad «Latvenergo» vērtība noteikta 1,3 miljardi eiro, pirms gada vērtība tika lēsta 1,127 miljardu eiro apmērā.

«Latvenergo» vadītājs Āris Žīgurs uzsvēra, ka «Latvenergo» ir valsts uzņēmums, bet «valsts esam visi mēs». Žīgurs pauda pateicību visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas papildu kritikai ļāvuši uzņēmumam attīstīties par nopietnu komercuzņēmumu Baltijā.

Šā gada pirmajā pusē aptuveni vienu trešdaļu elektroenerģijas «Latvenergo» pārdevis kaimiņvalstīs.

Vērtīgāko uzņēmumu topā otro vietu arī šogad saglabājusi AS «Swedbank», bet trešajā vietā iekļuvusi AS «Latvijas Valsts meži», pakāpjoties no piektās vietas iepriekšējā topā.

Ceturtajā vietā topā ierindojas AS «Ventspils nafta», bet piektajā - VAS «Latvijas Dzelzceļš».

Topa desmitniekā pirmo reizi iekļuvis kokapstrādes uzņēmums SIA «KRONOSPAN Riga».

Gada laikā «TOP101» uzņēmumu vērtība augusi par 16%.

Šogad topā iekļautā 101 Latvijas uzņēmuma kopējā vērtība ir 14,22 miljardi eiro, gadu iepriekš - 12,24 miljardi eiro.

Šodien svinīgajā topa paziņošanas ceremonijā «Nasdaq Riga» speciālbalvu «Uzņēmums ar lielāko akciju cenas pieaugumu Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101» ieguva AS «Valmieras stikla šķiedra», kas «Nasdaq» Rīgas biržā uzrādījusi straujāko akciju cenas pieaugumu pēdējā gada laikā - par 96%.

«Uzņēmums ir piedzīvojis strauju izaugsmi, un tam ir ambiciozi nākotnes attīstības plāni. Akciju cenas pieaugums skaidri parāda to, ka investori ir novērtējuši uzņēmuma stratēģisko mērķu sasniegšanu un tā attīstības perspektīvas,» atzina «NASDAQ OMX Riga» valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. Viņa arī uzsvēra, ka uzņēmumam ir izcili finanšu rādītāji.

Savukārt «Prudentia» īpašo balvu «Par spēju veiksmīgi realizēt ambiciozu stratēģiju lauksaimniecībā starptautiskā līmenī» saņēma daudznozaru kompānija «Agrolats Holding». «»Agrolats Holding» pēdējos gados sevi ir pierādījuši kā veiksmīga un pieredzējusi akcionāru un vadības komanda, kas ir dinamiskā attīstībā, gan sākot un attīstot, gan pārdodot un nostiprinot dažādus lauksaimniecības projektus kā Latvijā, tā ārzemēs,» savu izvēli pamatoja «Prudentia» valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš. Pēc viņa teiktā, šis uzņēmums ir «augstākais jaunpienācējs» topā.

«Agrolats Holding» pārstāvis Vitauts Paškausks teica paldies par novērtējumu zemniekiem. «Varbūt nodarbojamies ar vairākām lietām, arī ražojam un pārstrādājam, bet sirdī esam zemnieki,» sacīja Paškausks. Viņš solīja, ka uzņēmums turpinās sēt un pļaut, lai Latvijas zeme kļūtu zaļāka un bagātāka.

Ar detalizētu Latvijas un Baltijas vērtīgāko uzņēmumu topu iespējams iepazīties topa mājaslapā «www.top101.lv». Tā iecerēta kā vērtīgs datu ieguves un analīzes instruments jebkuram interesentam. Mājaslapā ir pieejami detalizēti gan šī gada, gan vēsturiskie topa rezultāti, tāpat iespējams iepazīties ar dažādu viedokļu līderu vērtējumu par notiekošo Latvijas un Baltijas uzņēmējdarbības vidē.

Šogad Latvijas vērtīgāko uzņēmumu tops tiek veidots devīto reizi. Veidojot topu, analizēti publiski pieejamie uzņēmumu pagājušā gada pārskati. Šogad analizēti 400 uzņēmumu gada pārskati, no tiem atlasīts 101 vērtīgākais. Tiek analizēta pašu uzņēmumu darbība, EBIDTA rādītāji, kā arī situācija Eiropas biržās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu