Elektroenerģiju mājsaimniecībām patlaban piedāvā seši tirgotāji (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Patlaban elektroenerģiju mājsaimniecībām gatavi piedāvāt seši elektroenerģijas tirgotāji, liecina AS «Sadales tīkls» informācija. Līdz šim zināmajiem elektrības tirgotājiem AS «Latvenergo», SIA «BCG Riga», SIA «Baltcom TV» un SIA «220 Enerģija» pievienojušies arī SIA «Starfit Energy» un SIA «Win Baltic».

Iepriekš ziņots, ka 2015.gada 1.janvārī tiks atvērts elektroenerģijas tirgus visām mājsaimniecībām. Ekonomikas ministrijā skaidroja, ka, ja atvērta elektroenerģijas tirgus apstākļos vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi, lietotāji varēs izvēlēties savam elektroenerģijas patēriņam atbilstošāko elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumu. Tas nozīmē, ka līdz šim pastāvošais «Starta tarifs» un «Pamata tarifs» vairs neeksistēs, bet elektroenerģijas cenu noteiks mājsaimniecības un tirgotāja vienošanās. Savukārt trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī daudzbērnu ģimenēm tiks sniegts atbalsts 100 un 300 kilovatstundu mēnesī apmērā par cenu, kas ir pašreizējā «Starta tarifa» apmērā.

Lai no nākamā gada 1.janvāra mājsaimniecības iegādātos elektroenerģiju par sev izdevīgāko cenu,

klientiem līdz šā gada 15.decembrim jāizvēlas sev un savam elektroenerģijas patēriņam atbilstošākais piedāvājums,

vienojoties ar tirgotāju par elektroenerģijas cenu un citiem elektroenerģijas tirdzniecības nosacījumiem un noslēdzot elektroenerģijas tirdzniecības līgumu. Tirgotāju mājsaimniecības varēs mainīt arī vēlāk - līdz katra mēneša 15.datumam.

Ja mājsaimniecības lietotājs līdz šā gada 15.decembrim nenoslēgs elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ne ar vienu tirgotāju, elektroenerģijas piegādi tam nodrošinās esošais tirgotājs universālā pakalpojuma ietvaros. Universālā pakalpojuma nosacījumi ir terminēts 12 mēnešu tirdzniecības līgums, kurā elektroenerģijas cena ir fiksēta visu līguma darbības laiku un lietotājam ir tiesības šo līgumu izbeigt pirms tā darbības beigām bez līguma laušanas maksas.

Mājsaimniecības aicinātas vērst uzmanību uz elektroenerģijas kopējo cenu, kura sastāv no četrām komponentēm - pārvades un sadales tīkla pakalpojumu maksas, obligātās iepirkuma komponentes, elektroenerģijas kā preces cenas un pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Pārvades un sadales tīkla pakalpojumu tarifi un obligātā iepirkuma komponente arī turpmāk tiks regulēti, tos nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Vienīgais, ar ko elektroenerģijas tirgotāji savā starpā konkurē, ir elektroenerģijas cena. PVN tiek aprēķināts no iepriekšminēto komponenšu summas.

Savukārt atbalstu aizsargātajiem lietotājiem 2015.gadā sniegs «Latvenergo». Šis atbalsts paredz, ka trūcīgai vai maznodrošinātai ģimenei atbalsts būs ne vairāk kā 100 kilovatstundu elektroenerģijas mēnesī par cenu pašreizējā «Starta tarifa» apmērā jeb 11,64 centi par vienu kilovatstundu. Bet daudzbērnu ģimenei - ne vairāk kā 300 kilovatstundu elektroenerģijas mēnesī par cenu pašreizējā «Starta tarifa» apmērā - 11,64 centi par vienu kilovatstundu.

Jau ziņots, ka pēc trim četriem gadiem elektroenerģiju brīvajā tirgū mājsaimniecībām varētu piedāvāt desmit tirgotāji, šādu viedokli intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» pauda AS «Sadales tīkls» valdes loceklis Ilvars Pētersons.

«Paredzams, ka tirgotāju interese būs, bet tā augs tikai pēc tam, kad tirgus būs atvērts un zināmi pirmie augļi. Kopumā trīs četru gadu griezumā Latvijā elektrību mājsaimniecībām varētu tirgot līdz desmit uzņēmumu,» prognozēja «Sadales tīkla» pārstāvis.

Vaicāts, ar ko tirgotāji savā starpā konkurēs, ja piedāvātās elektrības cenas visiem būs vairāk vai mazāk līdzīgas, Pētersons atzina, ka konkurētspēju noteiks izstrādātais piedāvājums.

Pētersons uzsvēra, ka tirgotāju piedāvāto elektrības cenu atšķirības būs minimālas.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu