ZM jau aicina gatavoties sodam par pārsniegtajām piena kvotām (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

NOZARE.LVŅemot vērā saražotā un realizētā piena daudzuma pieaugumu šajā kvotas gadā, Latvijai pastāv reāla iespēja pārsniegt valstij piešķirto piena kvotas apmēru, līdz ar to zemniekiem laikus jāsāk gatavoties soda naudu maksāšanai, informēja Zemkopības ministrijā.

Kvotu sistēmā katru kvotu administrē atsevišķi, tāpēc, valsts mērogā pārsniedzot ierobežojošo daudzumu, ražotājiem būs jāmaksā soda nauda - 27,83 eiro par katriem 100 kilogramiem virskvotas piena.

Piegādes kvotas izpilde 2014.gada 1.septembrī bija 46,67%, savukārt iepriekšējā kvotas gadā šajā periodā izpilde bija 42,78%. Visā iepriekšējā 2013.-2014.piena kvotas gadā kvotas izpilde bija 99,1% un, ņemot vērā saražotā un realizētā piena daudzuma pieaugumu šajā kvotas gadā, Latvijai pastāv reāla iespēja pārsniegt valstij piešķirto piena kvotas apmēru.

Saskaņā ar Eiropas Savienības un nacionālajiem normatīvajiem aktiem par kvotas pārsniegšanu un soda naudas nomaksu atbildīgs ir piena ražotājs, savukārt piena pircējs kvotas pārsniegšanas gadījumā nodrošina soda naudas iekasēšanu no ražotāja un pārskaitīšanu Lauku atbalsta dienestam.

Maksājuma lielumu par pārsniegto piena kvotu katram ražotājam aprēķina Lauksaimniecības datu centrs (LDC) kvotas gada beigās, ja valsts kopējā piena kvota ir pārsniegta.

Līdz 2015.gada 1.augustam ražotājiem, kuri būs pārsnieguši piena kvotu, LDC nosūtīs rakstisku lēmumu, kurā būs norādīts pārsniegtās piena kvotas apmērs un maksājuma lielums. Pircējs maksājuma iekasēšanu no ražotāja par pārsniegto piena kvotu varēs sākt pēc lēmuma saņemšanas no LDC, kurā būs norādīta soda naudas summa, kas jāiekasē no ražotāja.

ZM norāda - vēl pastāv arī iespēja, ka pircējs un ražotājs, savstarpēji vienojoties, līgumā norāda atsevišķu punktu, kurš jau tagad paredz avansa ieturēšanu no piena naudas par pārsniegto kvotu, vienlaikus paredzot līgumā avansa atmaksas kārtību ražotājam situācijā, ja valsts kopējā piena kvota tomēr nav pārsniegta. Šādu ceļu izvēloties, ražotājiem ar pircēju noslēgtajos līgumos jāizvērtē paredzētās saistības un to tiesiskais pamatojums.

Kā ziņots, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) jau iepriekš «Nozare.lv» norādīja, ka Latvijai būtiskais jautājums par soda naudu atcelšanu saistībā ar piena kvotām vairs nav ietverts Eiropas Savienības lauksaimniecības ministru padomes sarunu darba kārtībā, līdz ar to zemniekiem jāapsver iespējas samazināt kvotas pārpildi, tās nomājot, pārpērkot vai palielinot pašpatēriņu.

Šogad ir pēdējais piena kvotas gads pirms sistēmas atcelšanas visā ES 2015.gadā. Kārtējais kvotas gads ir sācies 1.aprīlī un beigsies 2015.gada 31.martā. Šajā gadā valsts kopējās piena kvotas apjoms Latvijā ir palicis iepriekšējais - 781 132 tonnas. Līdz 1.septembrim piena kvotas izpilde jau ir 46,67%, liecina LDC informācija.

Piena pārprodukcijas un zemo iepirkuma cenu dēļ Krievijas noteiktās sankcijas skar ne tikai piena produkcijas ražotājus, bet arī piena piegādātājus. Līdz ar to tiek plānoti atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistīto piena ražotāju palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu