Vislabākā dzīve senioriem ir Norvēģijā; Latvija 35.vietā (39)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vislabākā dzīve gados veciem cilvēkiem ir Norvēģijā, bet Latvija globālā pētījumā par vecu cilvēku dzīves apstākļiem ierindojas 35.vietā, gada laikā pakāpjoties par desmit pozīcijām. Pētījumā izvērtēti kritēriji četrās jomās - ienākumu drošība, veselības aprūpe, personīgās iespējas un vides apstākļi.

ANO Iedzīvotāju fonda un starptautiskās organizācijas «HelpAge International» veiktajā globālajā novecošanās indeksā izvērtēta gados veco cilvēku dzīves kvalitāte 96 valstīs.

Vislabākie dzīves apstākļi iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem ir Norvēģijā, Zviedrijā, Šveicē, Kanādā un Vācijā, savukārt vissliktākie apstākļi gados veciem cilvēkiem starp apskatītajām valstīm ir Afganistānā.

Latvija pētījumā ierindojas 35.vietā. Visaugstāko pozīciju - 14.vietu - Latvija ieņem pēc gados veco cilvēku izglītības un nodarbinātības iespējām, bet pēc ienākumu stabilitātes Latvija ierindojas 32.vietā.

Vērtējot pēc veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības, Latvija reitingā ierindojas 66.vietā, bet pēc apkārtējās vides pielāgošanas līmeņa - 68.vietā.

Igaunija veco cilvēku labklājības indeksā ierindojas 20.vietā, gada laikā indeksā pakāpjoties par deviņām pozīcijām, bet Lietuva - 60.vietā, noslīdot par desmit pozīcijām, salīdzinot ar iepriekšējo ziņojumu.

Pētījuma autori norāda, ka līdz 2050.gadam aptuveni 40 no indeksā iekļautajām valstīm trešo daļu no populācijas veidos par 60 gadiem vecāki cilvēki.

Pēc ANO aprēķiniem, līdz 2030.gadam gados veco cilvēku skaits uz pasaules sasniegs 1,4 miljardus.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu