Stājas spēkā jaunais būvniecības regulējums (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

No šodienas stājas spēkā jaunais Būvniecības likums un tam pakārtotie Ministru kabineta noteikumi, kas būtiski maina līdzšinējo būvniecības kārtību, īpaši akcentējot būvdarbu organizēšanas procesu un iesaistīto pušu atbildību, vienlaikus samazinot birokrātisko procedūru skaitu.

Būvniecības likuma mērķis ir radīt mūsdienīgu būvniecības procesa tiesisko regulējumu Latvijā, kas sekmēs kvalitatīvu un atbildīgu būvniecību, sabiedrībai radot pārliecību par ēku drošumu un nekaitīgumu.

Jaunais būvniecības regulējums

skaidri nosaka pienākumu un atbildības sadalījumu starp būvniecībā iesaistītajām pusēm,

precīzi definē kontrolējošo institūciju pienākumus un atbildību būvniecības procesa uzraudzībā, kā arī dod iespēju iedzīvotajiem savlaicīgi iepazīties un iesaistīties sev tuvumā plānoto būvniecības projektu īstenošanā.

Atšķirībā no iepriekšējā būvniecības procesa jaunais regulējums paredz, ka būvatļauja tiek izsniegta, pamatojoties uz būvniecības ieceres iesniegumu un būvprojektu minimālā sastāvā pirms projektēšanas darbu sākšanas, tādējādi lēmumu par būvniecību apstrīdēšanu pārceļot uz būvniecības procesa stadijas pašu sākumu. Lēmuma pārcelšana uz būvniecības procesa sākumu pasūtītājam palīdzēs novērst pārmērīgu zaudējumu risku.

Tāpat jaunais būvniecības process paredz būvvaldei pieņemt vienu lēmumu - izsniegt būvatļauju līdzšinējo trīs lēmumu vietā (plānošanas un arhitektūras izdevuma izsniegšana, būvprojekta akcepts, būvatļaujas izdošana), līdz pasūtītājam ir tiesības sākt būvdarbus.

Jaunā kārtība paredz efektīvu mehānismu un instrumentus būvniecības pārkāpumu likvidēšanai,

kā arī dod instrumentus ekspluatācijā nodotu būvju drošuma uzraudzībai.

Ekonomikas ministrija informē, ka patlaban ir pieņemti visi būtiskākie no jaunā Būvniecības likuma izrietošie Ministru kabineta noteikumi - «Vispārīgie būvnoteikumi», «Ēku būvnoteikumi», «Noteikumi par būvinspektoriem» un «Noteikumi par būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas un būvuzņēmēju civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un minimālo atbildības limitu».

Patlaban Ekonomikas ministrija kopā ar būvniecības nozares nevalstiskajām organizācijām pārskata Latvijas būvnormatīvus. Satiksmes ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpina darbu pie specifisku objektu būvniecības kārtības. Savukārt līdz 2015.gada 1.jūlijam tiks apstiprināti visi jaunie būvnormatīvi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu