Krievijas sankciju netiešā ietekme uz Latvijas ekonomiku var sasniegt 0,25% no IKP (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Krievijas sankciju netiešā ietekme uz Latvijas ekonomiku varētu sasniegt 0,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts šodien valdībā nolasītajā Ekonomikas ministrijas informatīvajā ziņojumā par pasākumiem Krievijas ekonomisko sankciju negatīvo seku mazināšanai.

Ministrija norāda, ka pašreizējo Krievijas noteikto importa ierobežojumu tiešā ietekme uz prognozējamo Latvijas tautsaimniecības izaugsmi vērtējama kā neliela. Krievijas noteiktās sankcijas galvenokārt skar lauksaimniekus un atsevišķus pārtikas uzņēmumus, kā arī ar pārtikas produktu piegādēm saistītus uzņēmumus. Preces, kas iekļautas Krievijas importa embargo sarakstā, 2013.gadā veidoja 4,5% no Latvijas kopēja preču eksporta, t.i., 0,2% līmenī no Latvijas IKP. «Tas ir tiešās ietekmes iespējamais mērogs uz Latvijas preču ražotājiem, kuri eksportē savu produkciju uz Krieviju,» atzīst ministrija.

Ņemot vērā arī netiešo ietekmi, piemēram, lauksaimniecības produkcijas kā izejvielas piegāde pārstrādes uzņēmumiem Eiropas Savienībā, tad kopējā ietekme no pašreizējām Krievijas pretsankcijām varētu sasniegt 0,25% no IKP - tajā skaitā lauksaimniecībā 1,5% no nozares pievienotās vērtības, apstrādes rūpniecībā - 0,3%, bet tirdzniecībā un transporta pakalpojumos - 0,1%).

Krievijas embargo blakusefektu Ekonomikas ministrija arī min vietējo ražotāju konkurences saasināšanos iekšējā tirgū, kā arī Eiropas Savienībā kopumā, kas galvenokārt būs saistīts ar iespējamo cenu kritumu pārtikas produktiem. Pārtikas produkti aizņem gandrīz ceturto daļu no kopējā preču un pakalpojumu patēriņa groza un to cenu kritums var būtiski ietekmēt kopējās patēriņa cenu pārmaiņas.

Līdz šim Ekonomikas ministrijas prognozētā Latvijas tautsaimniecības izaugsme 2014.gadam bija 3,5%, bet 2015.gadam - 4% apmērā. Tiesa, patlaban Ekonomikas ministrija pārskata izaugsmes prognozes, ņemot vērā Rietumvalstu ieviestās sankcijas, Krievijas īstenotās pretsankcijas un Krievijas ekonomikas attīstības perspektīvas. 2014.gada Latvijas IKP prognoze var tikt samazināta viena procentpunkta robežās, arī 2015.gadam - par aptuveni vienu procentpunktu.

Izvērstas Latvijas tautsaimniecības prognozes tiks izstrādātas oktobrī, kad Centrālā statistikas pārvalde publicēs detalizētu informāciju par IKP dinamiku un vērtību šī gada otrajā ceturksnī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu