Nodokļu likmes varēs grozīt ne biežāk kā reizi gadā (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nodokļu likmes varēs grozīt ne biežāk kā reizi gadā, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām».

Grozījumi paredz ierobežot iespēju nesaprātīgi bieži grozīt nodokļu likmes - turpmāk to varēs darīt ne biežāk kā reizi gadā. Tie nodrošinās vēl stabilāku nodokļu politiku.

«Tas ir būtisks solis stabilas nodokļu politikas nodrošināšanai. Tāpat, lai veicinātu mūsu tautsaimniecībai tik būtisko uzņēmējdarbības attīstību, grozījumi sniegs uzņēmējiem garantiju par nodokļu sistēmas stabilitāti un nodrošinās savlaicīgu informāciju par gaidāmām izmaiņām,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Grozījumi paredz, ka gadījumā, ja tiks ieviests jauns apliekamais objekts vai veiktas būtiskas izmaiņas normatīvajā regulējumā, kas skar nodokļu deklarācijā norādāmās informācijas apmēru, izmaiņas var stāties spēkā tikai pusgadu pēc normatīvā akta pieņemšanas.

Tāpat grozījumi nosaka principus nodokļu atvieglojumu noteikšanai - tiem jābūt ar noteiktu mērķi, pamatotiem un ieviestiem uz noteiktu laiku, kas dos iespēju izvērtēt, vai atvieglojuma ieviešanas mērķis ir sasniegts, vai tā darbība ir turpināma arī pēc noteiktā termiņa beigām.

Grozījumi likumā paredz, ka nodokļa likme ir jānosaka skaidri un nepārprotami. Savukārt atšķirīgas nodokļu likmes noteikšana konkrētai nodokļu maksātāju grupai vai konkrētam nodokļu objektam un grupēšana notiek pēc objektīviem kritērijiem.

Izstrādātais regulējums paredz arī iespēju ārkārtas situācijās neievērot vienu vai vairākus no uzskaitītajiem principiem, tomēr šādam gadījumam ir jābūt izsvērtam un pamatotam.

Šāds regulējums ļauj nodrošināt, ka gan nodokļu maksātāji, gan Valsts ieņēmumu dienests varēs laikus sagatavoties šo izmaiņu ieviešanai, uzskata Finanšu ministrija.

Gala lēmums par likuma grozīšanu jāpieņem Saeimai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu