Bažījas par jauna nodokļa piemērošanu zāļu ražotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Biedrība «Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls» pauž satraukumu par Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu piemērot jaunu nodokli zāļu ražotājiem, tādējādi radot risku pacientu pieejai medikamentiem vai medicīniskām ierīcēm.

Kā informēja Eiropas Sieviešu lobija valdes locekle Edīte Kalniņa, biedrību satrauca rīt, 30.septembrī, izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) paredzētie grozījumi noteikumos par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību.

Biedrība neizprot, kāpēc noteikumu grozījumus paredzēts izskatīt steidzamības kārtā, neizskatot ne pacientu organizāciju, ne nevalstiskā sektora viedokli. Biedrība uzsver, ka valdības sēdē izskatāmo jautājumu sarakstā noteikumu grozījumi iekļauti papildus, turklāt uz MK sēdi viedokļa paušanai nevarēs ierasties pacientu organizācijas, kuras todien tiekas ikgadējā konferencē.

Biedrības satrauc iespēja, ka zāļu ražotāji varētu aiziet no Latvijas tirgus vai izņemt konkrētus medikamentus no kompensējamo zāļu saraksta. Šādi negatīvi piemēri ir virknē Eiropas valstu. Turklāt pastāvot aizdomas, ka šīs izmaiņas tiek virzītas ar spēcīga zāļu lieltirgotavu lobija palīdzību, jo lieltirgotavām šāds nodoklis netiek paredzēts, uzsver Kalniņa.

Kalniņa vērš uzmanību, ka šādi grozījumi var pārkāpt cilvēktiesības - šāds kompensējamo zāļu vai medicīnas ierīču trūkums var pārkāpt Satversmē atrunātās pamattiesības uz dzīvību un veselības aizskārumu. Biedrība vērsusies arī Tiesībsarga birojā.

Biedrība aicina valdību iedziļināties un novērst nevajadzīgus riskus pacientu pieejai medikamentiem un medicīnas ierīcēm.

Kā ziņots, VM ierosinātie grozījumi noteikumos paredz, ka zāļu ražotājam būs jāpiedalās kompensējamo zāļu B sarakstā iekļauto medikamentu un medicīnas ierīču apmaksā, ja to patēriņa pieaugums gadā pārsniegs 10% no iepriekšējā gada attiecīgā rādītāja.

Plānots, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) reizi gadā veiks datu analīzi un, konstatējot, ka konkrētu zāļu un medicīnisko ierīču pārdošanas apjoms pārsniedz 10%, informēs zāļu ražotāju par nepieciešamību veikt līdzmaksājumu, kā arī noteiks tā apmēru pēc konkrētas formulas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu