Sociālajām iemaksām novirzīs arvien lielāku daļu mikrouzņēmuma nodokļa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Sākot ar nākamo gadu, pakāpeniski tiks palielināta daļa, kādu no mikrouzņēmuma nodokļa novirza sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Patlaban Mikrouzņēmuma nodokļa likumā noteikts, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja valsts budžetā iemaksātais mikrouzņēmuma nodoklis tiek novirzīts valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 65% apmērā.

Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi paredz, ka

nākamgad šī daļa būs 69,4%, 2016.gadā - 72,4%, bet, sākot ar 2017.gadu, - 74,5%.

Kā skaidro Finanšu ministrija, tas vismaz daļēji uzlabos situāciju, kas izveidojusies saistībā ar mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieku valsts sociālo apdrošināšanu.

Personām, par kurām nodokļi tiek maksāti, piemērojot mikrouzņēmuma nodokļa režīmu, ir neliels valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu apmērs salīdzinājumā ar pakalpojumu apmēru, kas tiek piešķirts personām, kuras veikušas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vispārējā kārtībā.

Mikrouzņēmumu darbinieku sociālo iemaksu objekts pensiju un apdrošināšanas atlīdzību apmērus negatīvi ietekmēs pakāpeniski - ilgtermiņā. Savukārt ietekme uz īslaicīgo pakalpojumu - slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalstu - apmēriem ir ievērojama, norāda ministrija.

Vienlaikus gan tiek piebilsts, ka šī problēma netiks atrisināta arī tad, ja mikrouzņēmuma nodokļa sadalījuma proporcija tiks mainīta, novirzot sociālajām iemaksām 90% no mikrouzņēmuma nodokļa.

Tomēr grozījumos proporcionālais sadalījums ir izveidots

tā, lai uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa, uzņēmuma ienākuma nodokļa un riska nodevas kontu ieņēmumiem būtu neitrāla fiskālā ietekme.

Grozījumi šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, taču tiem vēl jāgūst valdības un Saeimas atbalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu