Jaunajā ES fondu periodā reģioniem finansējums tiks sešu nozaru attīstībai (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Būvlaukums; ilustratīvs foto.
Būvlaukums; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdība šodien atbalstīja pilsētvides un policentriskās attīstības investīciju ieviešanas principus jaunajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā, kas paredz finansējuma sadali sešu dažādu nozaru attīstībai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā ziņojumā noteikts, ka investīcijas jaunajā plānošanas periodā paredzētas uzņēmējdarbības atbalstam un investīciju piesaistei, degradēto teritoriju revitalizācijai un pielāgošanai saimnieciskai darbībai, nodarbinātības, energoefektivitātes pasākumu veicināšanai, kā arī sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras pilnveidošanai un vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu mācību vides pilnveidošanai.

Kultūras ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izteica iebildumus saistībā ar specifiskā atbalsta mērķi par modernizēto profesionālās izglītības iestāžu skaita palielināšanu, proti, ka finansējuma saņēmēja ir pašvaldība, nevis pati iestāde. VARAM gan skaidroja, ka katrā pilsētā būs izvērtēšanas komisija, kas sadarbosies ar izglītības iestādi un izvērtēs finansējuma nepieciešamību. VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze noraidīja bažas, ka VARAM paredzētā kārtība apdraudēs projektu pēctecību.

Raugze uzsvēra, ka nav iespējams atkāpties no Eiropas Komisijas noteiktā, ka atbildība par finansējuma piešķiršanas izvērtēšanu ir jāuzņemas pilsētai. Taču VARAM ir ieviesusi nelielas korekcijas, paredzot, ka atbildība būs koleģiāla.

VARAM piekrita IZM piedāvājumam, ka būs jāievēro izglītības attīstības dokumentos iekļautie mērķi, tomēr jāapzinās, ka projektu izvērtēšanā piedalīsies pilsētas.

Uzņēmējdarbības attīstīšanai reģionos ārpus Rīgas ir paredzēts novirzīt 59 016 742 eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma. Tiks atbalstīti projekti maza mēroga uzņēmējdarbības atbalsta publiskās infrastruktūras attīstībai un pieejamībai.

Lai sekmētu energoefektivitātes paaugstināšanu, visām pašvaldībām būs pieejami kopumā 31 393 658 eiro ERAF finansējuma. Finansējumu varēs saņemt pašvaldības, to iestādes un pašvaldību kapitālsabiedrības. Par šiem līdzekļiem paredzēts rekonstruēt ēkas, paaugstinot to energoefektivitāti.

Teritoriju revitalizācijai, atjaunojot degradētās teritorijas, ir paredzēts izlietot 236 524 372 eiro ERAF finansējuma. Uz finansējumu varēs pretendēt nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldības un to funkcionālās teritorijas. Īpaši uz atbalstu varēs pretendēt Latgales reģiona pašvaldības. Atbalsts tiks integrētajās pašvaldību attīstības programmās noteiktajiem prioritārajiem publiskās infrastruktūras investīciju projektiem, kas vērsti uz pilsētvides revitalizācijas veicināšanu, rūpniecisko teritoriju un citu uzņēmējdarbībai plānoto vai izmantoto degradēto teritoriju atjaunošanai.

Vispārējās izglītības mācību iestāžu vides uzlabošanai paredzēti 138 389 313 eiro. Šo finansējumu varēs izmantot mācību vides infrastruktūras uzlabošanai vispārējās izglītības iestādēs dažādās izglītības pakāpēs. Lai palielinātu modernizēto profesionālās izglītības iestāžu skaitu, būs pieejami 89 068 648 eiro, bet lai attīstītu pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā, plānots izlietot 41 241 194 eiro.

Kā norāda VARAM, finansējums teritorijām tiks piešķirts, paredzot striktākus kritērijus pašvaldību investīciju projektu vērtēšanā, lai nodrošinātu, ka tiek īstenoti projekti, kuriem ir skaidra atdeve ilgtermiņā, kas nerada nesamērīgus uzturēšanas izdevumus pašvaldībai nākotnē. Tāpat būtiski, lai šie projekti kopumā sniegtu pozitīvu ietekmi uz pašvaldības attīstību, uzņēmējdarbības un degradētās vides sakārtošanu uzņēmumu skaita pieaugumam un darba vietu radīšanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu