Gada ieņēmumi no mākslas izsolēm pārsniedz divus miljardus dolāru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Mūsdienu mākslas pasaule aizvadījusi gadu ar rekordaugstiem ienākumiem, pirmoreiz pārsniedzot divu miljardu ASV dolāru (1,56 miljardu eiro) atzīmi, liecina otrdien publiskotie dati.

Visaugstākās cenas šajā periodā tika samaksātas par mākslinieku Žana Mišela Baskija, Džefa Kūnsa un Kristofera Vūla darbiem, liecina kompānijas «Artprice» dati.

Laikā no 2013.gada jūlijam līdz šī gada jūlijam kopējie ieņēmumi no mūsdienu mākslas darbu pārdošanas sasniedza 2,046 miljardus dolāru (1,59 miljardus eiro), kas ir par 40% vairāk nekā pagājušajā gadā.

10 miljonu dolāru (7,79 miljonu eiro) atzīmi pārsniedza 13 darbi. Pagājušogad tas izdevās tikai četriem.

Popārta māksliniekam Kūnsam pieder rekords par visdārgāk pārdoto darbu, ko radījis patlaban dzīvojošs autors. 2013.gada novembrī viņa skulptūra «Balona sunītis» tika izsolīta par 58,4 miljoniem dolāru (45,47 miljoniem eiro).

«Vairs nav spēkā vecais teiciens, ka labs mākslinieks ir miris mākslinieks,» uzsver «Artprice» prezidents Terijs Ermans.

Viņš norāda, ka jaunie mākslinieki vairāk orientējoties uz izsolēm, nevis darbu izstādīšanu mākslas galerijās. «Tā ir īsta revolūcija,» viņš teica. «Abi tirgi pamazām satuvinās.»

Par mūsdienu mākslas pārstāvjiem tiek uzskatīti mākslinieki, kas dzimuši pēc 1945.gada.

Ieņēmumi no Baskijas darbu pārdošanas pēdējā gada laikā bija 162 miljoni dolāru (126,12 miljoni eiro), savukārt Kūnss un Vūls ieguva attiecīgi 115 un 61 miljonu dolāru (89,53 un 47,49 miljonus eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu