EK un OECD ziņojums: ES valstu darbspējīga vecuma iedzīvotāju skaits līdz 2020.gadam samazināsies par 11,7 miljoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saskaņā ar nulles neto migrācijas scenāriju sagaidāms, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu darbspējīga vecuma iedzīvotāju skaits līdz 2020.gadam samazināsies par 11,7 miljoniem, tādēļ demogrāfisko un prasmju problēmu risināšanā būtiska nozīme ir darba ņēmēju mobilitātei, norādīts jaunākajā Eiropas Komisijas (EK) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojumā par ekonomiskās migrācijas pielāgošanu darba tirgus vajadzībām.

Paredzēts, ka Eiropā no 2013.gada līdz 2020.gadam darbspējīgā vecuma iedzīvotāju skaits samazināsies par 7,5 miljoniem, lai gan OECD zonā kopumā tas pieaugs par tādu pašu daļu. Saskaņā ar nulles neto migrācijas scenāriju sagaidāms, ka ES 28 valstu darbspējīga vecuma iedzīvotāju skaits līdz 2020.gadam samazināsies par līdz pat 11,7 miljoniem.

«Tā ir šodienas realitāte, ka daudzas ES valstis nevar apmierināt savas darbaspēka vajadzības tikai ar pašmāju darbaspēku vien. Jautājums nav par to, vai mums vajadzīgi migranti, bet gan par to, kā vislabāk izmantot migrāciju. Lai gūtu labumu no migrācijas, mums nepieciešamas atklātas, pārredzamas, reālas politikas nostādnes, kas aktīvi pievēršas integrācijai, kā arī stingra politiskā vadība,» sacīja par iekšlietām atbildīgā komisāre Sesīlija Malmstrēma.

EK un OECD kopīgajā ziņojumā norādīts, ka paredzamā ietekme nav tikai demogrāfiska, jo darba tirgus ir dinamisks un nodarbošanās ir mainīgas, ar prasmju trūkumu un prasmju neatbilstību saistītie jautājumi ES kļūs ļoti nozīmīgi.

Savukārt no Eiropas Dzīves un darba apstākļu uzlabošanas fonda 2013.gada Eiropas uzņēmumu apsekojuma izriet, ka, neraugoties uz panīkumu darba tirgū, 40% ES uzņēmumu ir grūtības atrast darbiniekus ar pareizajām prasmēm. Kopumā pieejamie dati liecina, ka lielākajā daļā OECD valstu darbaspēka vajadzības nākamajā desmitgadē būs koncentrētas uz konkrētām profesijām, kurās lielā mērā būs vajadzīga augsta kvalifikācija, bet pieprasīts būs arī vidējs prasmju līmenis.

«Šis kopīgais ziņojums ar OECD sniedz vērtīgus norādījumus par gaidāmajām nopietnajām demogrāfiskajām problēmām,» uzskata par nodarbinātību, sociālajām lietām un iekļautību atbildīgais komisārs Lāslo Andors. «Taisnīgas darbaspēka mobilitātes nodrošināšana ES iekšienē, mācību uzlabošana, lai novērstu prasmju trūkumu, pienācīgu darba apstākļu nodrošināšana darba ņēmējiem un labāka trešo valstu darba ņēmēju integrēšana var būt daļa no risinājuma iedzīvotāju novecošanas un turpmāko prasmju trūkuma problēmām Eiropas darba tirgū.»

Lai risinātu pašreizējās problēmas, EK un OECD iesaka veicināt darbaspēka mobilitāti ES iekšienē, lai nodrošinātu prasmju labāku sadalījumu, labāku trešo valstu migrantu integrēšanu, lai nodrošinātu prasmju efektīvāku izmantošanu, kā arī piesaistītu ES darba tirgū nepieciešamos kvalificētos migrantus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu