«Air France» piloti nobalso par streika pagarināšanu vēl uz nedēļu (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas nacionālās lidsabiedrības «Air France» piloti ir nobalsojuši par streika paplašināšanu vēl par vienu nedēļu, lai protestētu pret aviokompānijas plāniem attīstīt zemo cenu meitasuzņēmumu, sestdien paziņoja galvenā pilotu arodbiedrība.

Arodbiedrība SNPL informēja, ka par pirmdien sāktā streika pagarināšanu vismaz līdz 26.septembrim balsoja 81% pilotu.

Streiks, kas turpinās nepilnu nedēļu, jau tagad ir kļuvis par ilgāko «Air France» darbinieku protesta akciju pēdējo 16 gadu laikā.

Vairāk nekā puse kompānijas reisu ir atcelti, izjaucot desmitiem tūkstošu pasažieru ceļojumu plānus. Lidsabiedrība lēš, ka streiks «Air France» izmaksā līdz 15 miljoniem eiro dienā.

Streiku piloti rīko, lai protestētu pret «Air France» plāniem attīstīt zemo cenu meitasuzņēmumu «Transavia France», kuras pilotu algošana būtu ievērojami lētāka. Zemo cenu lidsabiedrību «Air France» plāno paplašināt, lai varētu konkurēt ar citām tāda veida kompānijām, kuras aizņem arvien lielāku tirgus daļu Eiropas un Vidusjūras gaisa satiksmē.

Francijas nacionālās lidsabiedrības pilota alga ir ap 75 tūkstošiem eiro gadā, bet tālās distances maršrutu piloti var nopelnīt līdz 250 tūkstošiem eiro gadā, tomēr bažas rada tas, ka «Air France» varētu meklēt iespējas plašāk izmantot «Transavia France» pilotus, kuriem maksā mazāk.

«Air France» paziņoja, ka sestdien atcels nepilnas divas trešdaļas no plānotajiem reisiem.

Uzņēmuma vadība ir izteikusi vairākus piedāvājumus piekāpties, tostarp samazināt plānoto «Transavia France» floti, tomēr arodbiedrības līdz šim ir noraidījušas visus ierosinājumus.

Atvainojoties lidsabiedrību grupa «Air France-KLM» norādīja, ka tās mērķis ir piedāvāt konkurējošas cenas un «Transavia France» mērķis ir papildināt «Air France» darbību, nekaitējot tās darbiniekiem.

Pilotus neietekmēja arī augsta ranga politiķu, tostarp premjerministra Manuela Valsa aicinājumi izbeigt streiku. Valss trešdien radiointervijā norādīja, ka «Air France» pilotu streiks ir «nesaprotams». Viņš paziņoja, ka «mums šis streiks ir jāaptur». «Žēl, ka viena darbinieku kategorija, šajā gadījumā piloti, var paralizēt gaisa satiksmi valstī,» pauda premjers.

Arodbiedrības vēlas garantēt, ka «Air France» piloti vada jebkuru grupas uzņēmuma lidmašīnu, kuras pasažieru skaits pārsniedz simts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu