Farmācijas kompānijai «GlaxoSmithKline» 379 miljonu eiro sods par ārstu piekukuļošanu (24)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BEN STANSALL / AFP

Ķīnas tiesa britu farmācijas kompānijai «GlaxoSmithKline» (GSK) noteikusi trīs miljardu juaņu (379 miljonu eiro) lielu soda naudu un piespriedusi bijušajiem kompānijas vadītājiem Ķīnā nosacītus cietumsodus par ārstu un slimnīcu piekukuļošanu, lai tiktu izmantoto GSK produkti, piektdien vēstīja Ķīnas valsts ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Naudas sods ir lielākais, kādu jebkad ir piespriedusi Ķīnas tiesa, norādīja «Sjiņhua».

Lieta, par kuru pirmo reizi informācija publiski parādījās 2013.gada vidū, demonstrēja, cik plaši medikamentu un medicīnas aprīkojuma ražotāji veic maksājumus ārstiem un slimnīcām vāji finansētajā Ķīnas veselības aprūpes sistēmā, kuru Ķīnas līderi ir solījuši uzlabot.

Bijušais GSK Ķīnas filiāles vadītājs brits Marks Reilijs, kurš pērn tika apsūdzēts korupcijas tīkla organizēšanā, pateicoties kuram kompānijas preču noiets pieauga par simtiem miljoniem eiro, un citas kompānijas amatpersonas tika notiesātas. Čanšas pilsētas tiesa Huņaņas provincē piektdien tām piesprieda divu līdz četru gadu nosacītus cietumsodus, informēja «Sjiņhua». Tā piebilda, ka notiesātie tiks deportēti no Ķīnas.

GSK savā paziņojumā, kurā atvainojās Ķīnas valdībai un uzsvēra, ka meitasuzņēmuma Ķīnā darbībā ir pārkāpta uzņēmuma iekšējās pārvaldības un pretkorupcijas procedūras. Par cietumsodiem kompānija neko neminēja.

Ziņu aģentūra nesniedza detalizētāku informāciju par lietu un precīzu notiesāto skaitu.

Izmeklētāji pauda pārliecību, ka Reilija vadībā pārdošanas speciālisti no 2009.gada janvāra maksāja slimnīcu amatpersonām un veselības aprūpes pārstāvjiem, lai tiktu izmantoti GSK produkti.

Policija iepriekš bija norādījuši uz četriem Ķīnas pilsoņiem, kas strādājuši GSK un esot atzinušies kukuļošanā.

2013.gada decembrī GSK paziņoja, ka pārtrauc finansiāla atbalsta piedāvāšanu ārstiem un citiem veselības sistēmas darbiniekiem, lai panāktu savu produktu noieta kāpumu.

Policija iepriekš informēja, ka GSK darbinieki caur ceļojumu aģentūrām un konsultāciju kompānijām maksājumos mediķiem ir novirzījuši trīs miljardus juaņu, no kuriem daļa tika izmantoti kukuļošanā. Policija nav precizējusi, cik tieši liela summa ir izmaksāta kukuļos.

Izmeklētāji norādīja, ka shēma ir izplānota ar mērķi izvairīties no GSK iekšējās kontroles korupcijas novēršanai.

Kompānija iepriekš ir uzsvērusi, ka neatbalsta kukuļošanu, un sadarbojās ar izmeklēšanu.

Cits liels ārvalstu medikamentu ražotājs «AstraZeneca» pērn jūlijā paziņoja, ka Šanhajas policija sākusi izmeklēšanu pret tās pārdošanas speciālistiem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu