Nodokļu stratēģijā iekļauj nodokļu sloga mazināšanu zemo algu sektorā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ir jāmazina nodokļu slogs zemo algu sektorā, paaugstinot neapliekamo minimumu un minimālo algu, teikts Nodokļu politikas stratēģijas projektā 2015.-2020.gadam, ar kuru šodien konferencē Saeimā iepazīstināja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Darbaspēka nodokļu jomā stratēģijā paredzēts arī ievērot likumā paredzēto iedzīvotāju ienākuma nodokļu (IIN) likmes samazinājumu un neieviest diferencētas (progresīvas) nodokļa likmes dažāda līmeņa ienākumiem.

Stratēģijas projektā paredzēts nepalielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas virs pašlaik noteiktās likmes, kas ir 10,5% darba ņēmēja likme un 23,59% darba devēja likme.

Paredzēts fiskālo iespēju robežās pakāpeniski samazināt darbaspēka nodokļu plaisu līdz Igaunijas un Lietuvas līmenim.

Stratēģijas projektā teikts, ka 2015.-2018.gadā jāīsteno nodokļu politika, lai kopējie nodokļu ieņēmumi tuvinās 30% no iekšzemes kopprodukta, galvenokārt nodokļu iekasējamības palielināšanas, nodokļu sistēmas vienkāršošanas un administrēšanas uzlabošanas rezultātā.

Nodokļu politikas stratēģijas projektā paredzēts uzņēmumu ienākumu nodokļa jomā nepalielināt pamatlikmi un efektivizēt un konsolidēt atvieglojumu sistēmu, būtiski nemainot kopējo atvieglojumu un atbrīvojumu apjomu.

Paredzēts pilnveidot esošo mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, lai nodrošinātu tā ilgtspēju un atbilstošas sociālās garantijas.

Dokumentā paredzēts nesamazināt pievienotās vērtības nodokļa standartlikmi un samazinātās likmes un neieviest jaunas samazinātās likmes un citus atvieglojumus.

Akcīzes nodokļa jomā teikts, ka, nosakot akcīzes nodokļa likmes, jāņem vērā to iespējamā ietekme uz ēnu ekonomikas apjomu attiecīgajā nozarē, jānodrošina, lai nodokļa slogs ir salīdzināms ar Lietuvas un Igaunijas līmeni, kā arī nedrīkst palielināt akcīzes nodokļa atvieglojumu un atbrīvojumu kopējo apjomu.

Pārējos likumā par nodokļiem un nodevām paredzētajos nodokļos pieļaujamas korekcijas ar mērķi nodrošināt efektīvāku iekasēšanu, teikts stratēģijas projektā. Paredzēts neieviest jaunus nodokļa objektus.

Stratēģijas projektā runāts arī par nodokļu izmaiņām un ēnu ekonomikas mazināšanu. Dokumentā teikts, ka jāsamazina nodokļu normatīvo aktu izmaiņu skaits, pārejot uz plānveida izmaiņu veikšanu, nodrošinot iepriekšējas konsultācijas ar LDDK, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un citām uzņēmēju organizācijām. Finanšu ministrijai kopīgi ar LDDK, LTRK un citām uzņēmēju organizācijām jāizstrādā un jāīsteno efektīvi ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumi.

Nodokļu likmju izmaiņas pieļaujamas ar nosacījumu, ka tiek ievērotas rekomendācijas pārnest nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu un īpašumu, ir izstrādāti un tiek īstenoti pasākumi efektīvai ēnu ekonomikas apjoma mazināšanai, tiek turpinātas strukturālās reformas, lai sekmētu efektīvākus valsts budžeta tēriņus, kā arī ir notikusi pilnvērtīga diskusija ar LDDK, LTRK un citām uzņēmēju organizācijām par visām jaunajām prioritātēm, kurām attiecīgajā gadā nepieciešams papildu finansējums, un visiem jaunajiem nodokļu ieņēmumus samazinošiem pasākumiem.

Dokumentu paredzēts parakstīt pirmdien, 22.septembrī, informēja Meņģelsone.

Jauna nodokļu politikas stratēģija tiek veidota, jo šogad noslēdzas pirms trim gadiem LDDK un partneru ar Finanšu ministriju parakstītās Nodokļu politikas stratēģijas 2011.-2014.gadam darbības termiņš.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu