VID preventīvā darbā valsts budžetam aprēķina 3,17 miljonus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Maks ar naudu; ilustratīvs foto.
Maks ar naudu; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šī gada pirmajos astoņos mēnešos ir veicis virkni preventīvo, kontroles un nodokļu maksātājus izglītojošo pasākumu, tādējādi vēršoties pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas un aplokšņu algām, kopumā preventīvā darba rezultātā iemaksai valsts budžetā papildus aprēķinot 3,17 miljonus eiro.

VID norādīja, ka nodokļu kontroles gaitā tiek veikti ne tikai papildu nodokļu uzrēķini un piemēroti sodi par pārkāpumiem, bet arī dota iespēja nodokļu maksātājiem pašiem novērst šos pārkāpumus.

Konstatējot, ka darba ņēmēju skaits, iespējams, neatbilst saimnieciskās darbības veidam un pastāv aplokšņu algu izmaksu risks, kā arī veikta nepilnīga darba laika uzskaite, 10 445 nodokļu maksātājiem VID lūdza sniegt paskaidrojumus. Nākamajā mēnesī iesniegtajos pārskatos kopumā tika uzrādīts darba ņēmēju skaita palielinājums par 8439 darba ņēmējiem.

Darba ņēmēju skaita un darba algu palielinājuma rezultātā iemaksai valsts budžetā papildus tika aprēķināti 2,69 miljoni eiro, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI)1 825 600 eiro un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) 865 700 eiro.

Papildus 2014.gada astoņos mēnešos 1678 darba devējiem, kuriem pirms sešiem mēnešiem tika konstatēti aplokšņu algu riski, atkārtoti tika veikti preventīvie pasākumi, kuru rezultātā 995 (59,3%) darba devēji novērsuši iepriekš konstatētos riskus, bet 683 (40,7%) atkārtoti novērtēti kā riskanti. Konstatētā darba algu palielinājuma rezultātā iemaksai valsts budžetā papildus tika aprēķināti 121 800 eiro, tai skaitā VSAOI - 78 500 eiro apmērā un IIN - 43 300 eiro apmērā.

Lai iedzīvotājiem skaidrotu nelegālās nodarbinātības un aplokšņu algu negatīvās sekas, 2014.gada pirmajos astoņos mēnešos notikuši arī 102 izglītojoši semināri, kurus apmeklējušas 1252 personas. Jaunreģistrētajiem nodokļu maksātājiem arī septembrī tiek organizēta virkne bezmaksas semināru, kuru tematika vistiešākajā veidā sasaucas ar aplokšņu algām, tostarp tiks apskatītas tādas tēmas kā nereģistrēta saimnieciskā darbība, sociālo garantiju zaudēšana u.c.

Tāpat šā gada pirmajos astoņos mēnešos ir veiktas 2539 darba devēju tematiskās pārbaudes, un dažādi pārkāpumi tika konstatēti 1695 no tām. Visbiežāk šajās pārbaudēs tika konstatēts, ka netiek pareizi aprēķināti un/vai maksāti nodokļi no darba algām (1290 gadījumos). Konstatēti arī pārkāpumi darba laika uzskaitē (1112 gadījumos), VID netiek sniegtas ziņas par darba ņēmēju kustību (356 gadījumos), kā arī citi normatīvo aktu pārkāpumi.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par minētajiem pārkāpumiem 237 gadījumos ir piemērots naudas sods kopumā 120 600 eiro apmērā, bet 53 gadījumos VID izbeidza lietvedību, izsakot mutvārdu aizrādījumu. Darba devēju tematisko pārbaužu preventīvā darba rezultātā 1101 nodokļu maksātājs pats ir novērsis konstatētos pārkāpumus, un iemaksai budžetā papildus ir aprēķinājis VSAOI un IIN 362 600 eiro apmērā.

Kopumā 2014.gada astoņos mēnešos VID ir veicis 907 nodokļu auditus, no tiem VSAOI tika auditētas 382 nodokļu auditos, bet 503 nodokļu auditos tika auditēts IIN.

VSAOI auditu gadījumā 146 nodokļu auditos papildus aprēķinātas VSAOI un soda nauda 3,67 miljonu eiro apmērā, savukārt IIN gadījumā - 237 nodokļu auditos papildus aprēķināts IIN un soda nauda 6,67 miljonu eiro apmērā. Saistībā ar algu izmaksām aploksnēs 89 nodokļu auditos papildus aprēķinātas VSAOI un soda nauda 2,92 miljonu eiro apmērā, kā arī IIN un soda nauda 1,35 miljonu eiro apmērā.

VID arī norādīja, ka šā gada 31.jūlijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā tika pabeigts kriminālprocess par kāda uzņēmuma amatpersonu izvairīšanos no nodokļu nomaksas par kopējo summu 753 800 eiro, tajā skatā aplokšņu algās nenomaksātais IIN bija 83 200 eiro, bet nenomaksātās VSAOI - 131 100 eiro. Par vainīgām noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tika atzītas piecas personas, kurām kopā piemērotais sods ir 270 minimālo mēnešalgu (86 400 eiro) apmērā. Turklāt kriminālprocess tika pabeigts arī pret juridisku personu, nosakot juridiskai personai kā piespiedu ietekmēšanas līdzekli naudas piedziņu 200 minimālo mēnešalgu apmērā (64 000 eiro). Uzņēmums ir veicis maksājumu par noziedzīga nodarījuma rezultātā valstij nodarītajiem zaudējumiem 753 800 eiro apmērā, kā arī ir samaksāti visi piemērotie naudas sodi par kopējo summu 150 400 eiro.

Kopš jūnija VID ar mērķi mazināt aplokšņu algu izmaksu gadījumus īpašu uzmanību pievērsis autoservisu nozarei, uzaicinājis līdz septembra sākumam minētajā nozarē strādājošos uzņēmumus pašiem novērst iespējamos pārkāpumus. Kopš 1.septembra VID sācis autoservisu pārbaudes. Apzinoties, ka ēnu ekonomika pazemina iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti, bet darbiniekiem traucē saņemt valsts un pašvaldību noteiktās sociālās garantijas, VID aktīvi sadarbojas ar Auto asociāciju.

VID aicina iedzīvotājus gadījumos, ja viņu rīcībā ir informācija par iespējamiem nodokļu nemaksāšanas gadījumiem, zvanīt uz VID diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, izvēloties tēmu «Nodokļu nemaksāšana, aplokšņu algas», vai arī rakstīt uz e-pasta adresi «parkapumi@vid.gov.lv». Iedzīvotājiem lūgums sniegt iespējami precīzu informāciju, piemēram, norādot uzņēmuma nosaukumu, aplokšņu algu izmaksas vietas adresi, kabinetu, datumu, laiku, uzņēmuma amatpersonu vārdus, uzvārdus un citu konkrētu informāciju, kas VID inspektoriem dotu iespēju maksimāli precīzi plānot kontroles pasākumus. Informāciju iespējams sniegt latviešu, krievu un angļu valodā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu