VID plāno kontrolēt 800 autoservisus (53)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) plāno veikt kontroli 800 autoservisos, šodien Saeimā rīkotajā konferencē par nodokļiem sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Iepriekš VID aicināja autoservisus brīvprātīgi novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā.

Patlaban vēl pilnībā nav apkopota informācija par periodu, kad autoservisiem bija dota iespēja sakārtot darbu. Tomēr sākotnējā informācija rāda, ka 182 komersanti ir piereģistrējuši dažnedažādus darbības veidus un ir radīti jauni uzņēmumi, kā arī nozarē nodarbināto darba alga augusi par 5,1%, kas uz katru nodarbināto ir 17 eiro, informēja Pētersone. Šīs izmaiņas panāktas, strādājot ar autoservisu nozares uzņēmumiem tikai caur publisko telpu. Tagad VID ķersies pie kontroles pasākumiem, un plānots kontrolēt aptuveni 800 uzņēmumu.

Papildu kontrolei iecerētas arī izmaiņas normatīvos, kas stimulētu nozari sakārtot savu darbu, piemēram, izmaiņas varētu būt attiecībā uz KASKO un OCTA apdrošināšanas kompensāciju saņemšanu.

Jau ziņots, ka VID plāno pieķerties dažādām tautsaimniecības nozarēm, kur pastāv pelēkā ekonomika. Pirmā ir autoservisu joma. Tā izraudzīta, jo VID konstatēja, ka tieši automobiļu apkopes un remonta nozarē ir augsts nodokļu nemaksāšanas riska īpatsvars. VID iepriekš noteica divu mēnešu periodu - jūliju un augustu -, kuru laikā attiecīgās nozares uzņēmējiem bija dota iespēja pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā. Pretējā gadījumā VID solīja sākt preventīvos un represīvos pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem.

Lai kopīgi veicinātu godīgu komercdarbības vidi automobiļu apkopes un remonta nozarē, procesā iesaistījusies arī biedrība «Auto asociācija», ar kuru VID ir noslēgta vienošanās par sadarbību.

VID sadarbībā ar biedrību «Auto asociācija» aicinājis iedzīvotājus informēt par iespējamām nelikumībām autoservisos - nedeklarētiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem, par darbiniekiem, ar kuriem nav noslēgts darba līgums, kuriem tiek tikai daļēji aprēķinātas algas vai pat maksātas tikai «aplokšņu algas», kā arī par citiem ar saimniecisko darbību saistītiem pārkāpumiem.

VID mērķis ir panākt, lai nodokļu maksātāji paši izvēlas savu saimniecisko darbību organizēt uz godprātīgas konkurences pamatiem attiecībā pret citiem savas nozares dalībniekiem un kļūt par godprātīgiem nodokļu maksātājiem, godīgiem un atbildīgiem darba devējiem pret saviem nodarbinātajiem un visas valsts iedzīvotājiem.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu