ASV piešķirs Ukrainai palīdzību 53 miljonu dolāru apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis piešķirs Ukrainai palīdzību 53 miljonu dolāru (41 miljona eiro) apmērā. Par to pēc ASV prezidenta Baraka Obamas tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko paziņojis Baltā nama preses dienests.

Lielākā daļa no šīs summas - 46 miljoni dolāru - būs paredzēti Ukrainas armijas un robežapsardzes dienesta vajadzībām. Tā būs neletāla palīdzība, tostarp bruņuvestes, ķiveres, nakts redzamības ierīces, teltis, patruļlaivas, radari, transportlīdzekļi un cits aprīkojums.

Pārējos septiņus miljonus domāts novirzīt starptautiskajām organizācijām humānās palīdzības sniegšanai Austrumukrainas konfliktā cietušajiem.

Obama ceturtdien tikšanās laikā nosodījis Krievijas agresiju Ukrainas austrumos, aicinājis izvest Krievijas karaspēku no Ukrainas teritorijas un uzsvēris, ka Porošenko var rēķināties ar «pārliecinātu draugu» viņa personā un spēcīgu atbalstu Amerikas Savienotajās Valstīs.

Tomēr ASV prezidents nav atsaucies uz sava ukraiņu kolēģa aicinājumu sniegt viņa valstij tik nepieciešamo militāro atbalstu.

Porošenko ceturtdien uzrunā abām ASV Kongresa palātām lika saprast, ka Ukrainai šobrīd ārkārtīgi vajadzīga ne tikai neletāla palīdzība, bet arī bruņojums. «Segas un nakts redzamības iekārtas arī ir svarīgas. Bet nevar uzvarēt karu ar segām,» norādīja prezidents. «Tāpat kā Izraēlai, arī Ukrainai ir tiesības aizsargāt savu teritoriju.»

Viņš brīdināja, ka Krievija turpinās sagrābt jaunas teritorijas Eiropā, un atgādināja, ka ASV, Francija, Lielbritānija, Ķīna un Krievija nav nodrošinājušas, ka tiek ievērots 1994.gada Budapeštas memorands, kas garantēja Ukrainas teritoriālo nedalāmību apmaiņā pret Kijevas atteikšanos no kodolbruņojuma.

Kā norādīja Porošenko, šobrīd vienīgie, kas cenšas nepieļaut «pagājušajā gadsimta murgu atkārtošanos un jaunu auksto karu», ir nepienācīgi apbruņoti jaunieši Ukrainas armijā. «Karš, kuru šie jaunieši šodien izcīna, nav tikai Ukrainas karš. Tas arī ir Eiropas un Amerikas karš,» viņš uzsvēra.

ASV likumdevēji Ukrainas prezidenta kaismīgo runu sveica ar ovācijām.

Obama solījis turpināt centienus panākt Ukrainas situācijai diplomātisku risinājumu un paudis viedokli, ka Porošenko ir «īstais cilvēks savam amatam», kas jau paveicis «lielisku darbu».

Abu prezidentu tikšanās laikā apspriesti arī enerģētikas jautājumi.

Vašingtonā Ukrainas prezidents ticies arī ar ASV viceprezidentu Džozefu Baidenu. Viņi pārrunājuši divpusējo sadarbību aizsardzības jomā un enerģētikā.

Kā paziņojis Porošenko, ASV nākamnedēļ sūtīs uz Ukrainu enerģētikas ekspertu grupu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu