Aptauja: ja parādītos brīvi 1500 eiro, lielākā daļa tos iztērētu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ja parādītos brīvi 1500 eiro, lielākā daļa jeb 71% Latvijas iedzīvotāju tos iztērētu kādam sen kārotam pirkumam, liecina AS «Swedbank veiktā aptauja».

Vēl pirms pieciem gadiem šādi būtu rīkojušies uz pusi mazāk iedzīvotāju - 36%, savukārt pirms gada – 68%, kas liecina par pēdējos gados nemainīgu optimismu iedzīvotāju vidū, norāda «Swedbank».

Tikai trešdaļa sabiedrības neļautos impulsa pirkumiem un brīvos līdzekļus novirzītu kādam uzkrājumu veidam, kas ir otrs populārākais naudas izlietojuma mērķis.

No tiem respondentiem, kas brīvos līdzekļus uzkrātu, 17% to noguldītu depozītā vai ieskaitītu krājkontā, savukārt 13% novirzītu uzkrājošai dzīvības apdrošināšanai vai privātajai pensijai.

Aptaujas dati rāda, ka šogad, salīdzinājumā ar pērno gadu, par astoņiem procentpunktiem samazinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kas brīvos līdzekļus novirzītu parāda atmaksai - šogad tā norādījuši 28% cilvēku, kamēr pērn – 36%. Tas liecina par iedzīvotāju ienākumu un parādsaistību stabilizēšanos, uzskata «Swedbank» speciālisti.

Vīrieši daudz biežāk (19%) nekā sievietes (8%) brīvos līdzekļus izmantotu ikdienas tēriņiem, savukārt sievietes – sen kārota pirkuma iegādei (74% sieviešu, 67% vīriešu). Brīvās naudas izlietojums atšķiras arī dažādās vecuma grupās - jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem toizdotu ikdienas vajadzībām, bet cilvēki vecumā no 40 līdz 49 gadiem segtu parādsaistības.

Lai regulāri novirzītu naudu uzkrājumam, visbiežāk (33%) cilvēki vēlētos, lai brīvo līdzekļu apjoms mēnesī būtu no 150 līdz 700 eiro. Vēl 32% uzskata – lai uzkrātu, brīvo līdzekļu apjomam mēnesī jāpārsniedz 700 eiro.

«Aptauja rāda, ka impulsi pēc sevis lutināšanas ar kāroto lietu iegādi kļūst spēcīgāki, uzlabojoties kopējai ekonomiskai situācijai valstī. Tas arī ir dabiski, taču nedrīkstētu aizmirst, ka uzkrājumus nebaltām dienām vai kādam mērķim ir vieglāk veidot brīdī, kas sasniegts konkrēts labklājības līmenis. Viens no finanšu fitnesa pamatnosacījumiem ir – veidot uzkrājumus tā dēvētajos «labajos laikos», lai brīdī, kad finanšu situācija sašķobās, iepriekš veidotie uzkrājumi sniegtu drošības sajūtu. Brīvo līdzekļu apjomam mēnesī nav obligāti jābūt lielam, lai sāktu domāt par finanšu rezerves veidošanu. Dažkārt pietiek ar nelielu, bet regulāru līdzekļu novirzīšanu kādam mērķim. Un tieši ar mērķa noteikšanu sākas uzkrājumu veidošana. Tā ir iespēja plānveidīgi un bez lieka diskomforta sakrāt ne tikai sen kārotai lietai, bet arī, piemēram, pirmajai iemaksai ģimenes auto vai pat mājokļa iegādei,» atzīmē «Swedbank» Uzkrājumu un apdrošināšanas daļas vadītājs Latvijā Reinis Jansons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu