Ņujorkā izsolītas indiešu mākslinieka gleznas 3,7 miljonu dolāru vērtībā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien Ņujorkā par negaidīti lielu summu - 3,7 miljoniem ASV dolāru (2,9 miljoniem eiro) - tika izsolītas atzīta Indijas modernisma mākslinieka gleznas, paziņojuši izsoļu nami «Christie's» un «Bonhams».

Pārdotas trīs indiešu abstrakcionista Vasudeo Santu Gaitondes eļļas gleznas bez nosaukumiem.

«Bonhams» izsoļu nams pārdeva ar 1961. un 1963. gadu datētas eļļas gleznas attiecīgi par 1,08 miljoniem ASV dolāru (851 000 eiro) un 1,68 miljoniem dolāru (1,33 miljoniem eiro), informē ziņu aģentūra AFP. Abas tika izsolītas par daudz lielāku summu, nekā prognozēts pirms izsoles.

«Bonhams» neatklāja pircēju vārdus, tikai norādīja, ka tie esot bijuši ārzemnieki.

1971.gada sūnu zaļā eļļas glezna bez nosaukuma, ko gleznotājs, filozofs un alķīmiķis radījis savas karjeras zenītā, tika izsolīta par 965 000 dolāru (760 000 eiro). Izsoļu nams ziņoja, ka to iegādājusies privātpersona no Āzijas.

Gaitondes labākie darbi nereti salīdzināti ar Marka Rotko daiļradi. Sagaidāms, ka Gaitondes darbi tiks ierindoti starptautiskajā modernās mākslas kanonā.

24.oktobrī Gugenheima muzejā Ņujorkā tiks atklāta pirmā māksliniekam veltītā izstāde. Viņa darbi kļuvuši ļoti populāri Āzijas mākslas pasaulē.

2013.gadā «Christie's» sasniedza rekordu par dārgāko indiešu modernās mākslas darbu, pārdodot Gaitondes gleznu par 3,79 miljoniem dolāru (2,9 miljoni eiro). Tā paša gada martā izsoles nams «Sotheby's» pārdeva citu Gaitondes gleznu par 2,5 miljoniem ASV dolāru (1,9 miljoni eiro).

Gaitonde dzimis 1924.gadā Indijas pilsētā Nāgpurā. Jaunībā viņš iedvesmojies no šveiciešu mākslinieka Paula Klē darbiem, bet vēlāk pievērsies abstrakcionismam un visu mūžu interesējies par dzenbudismu.

Pēc studijām Bombejā Gaitonde no 1964.gada mitinājās Ņujorkas viesnīcā «Chelsea Hotel», ko bija iecienījusi tā laika kultūras elite - mūziķis Bobs Dilans, dramaturgs Artūrs Millers, kā arī dziesmu autors un rakstnieks Leonards Koens.

Gaitonde mira 2011.gadā 77 gadu vecumā.

Pēdējā desmitgadē Āzijas mākslas tirgus piedzīvojis uzplaukumu, lielā mērā pateicoties reģiona, īpaši Ķīnas, jauniegūtajai bagātībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu