Nākamnedēļ parakstīs līgumus ar bankām par jauno kredītu mājokļa iegādes atbalstam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau nākamnedēļ, iespējams, varētu tikt parakstīti pirmie līgumi ar bankām par kredītu izsniegšanu valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem, šodien žurnālistiem sacīja "Latvijas attīstības finanšu institūcijas "Altum"' valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) un Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Mārtiņš Bičevskis šodien parakstīja Ekonomikas ministrijas (EM) un LKA sadarbības memorandu par mājokļu kreditēšanas atbalsta programmas jaunajām ģimenēm ieviešanu.

Memorands paredz LKA un EM sadarbību valsts atbalsta programmas efektīvā ieviešanā un pilnveidē, lai uzlabotu jauno ģimeņu dzīves apstākļus Latvijā, padarītu pieejamākus aizdevumus mājokļu uzlabošanai un stabilizētu Latvijas demogrāfisko situāciju.

Programmas ietvaros patlaban plānots izsniegt ap 1000 galvojumus par summu 6,314 miljoni eiro.

Dombrovskis norādīja, ka šī programma ir pirmais pieticīgais solis, lai valsts sniegtu kādu atbalstu mājokļa iegādei jaunajām ģimenēm, un sacīja, ka šis atbalsts ir viens no demogrāfijas politikas elementiem. Ekonomikas ministrs arī uzsvēra, ka, sagatavojot šo programmu, bankas bijušas ļoti konstruktīvas sadarbībā ar valsti.

LKA prezidents sacīja, ka bankas ikdienā saskaras ar situāciju, ka ģimenei ir nepiemēroti dzīves apstākļi, taču kredīts to uzlabošanai arī nav pieejams, jo nav sakrāta obligātā pirmā iemaksa.

«Valsts galvojums daļai pirmās iemaksas ģimenēm atvieglos aizņemšanās iespējas. Taču jāatceras, ka arī šajā programmā notiks aizņēmēju maksātspējas vērtēšana, tas ir, aizdevums netiks piešķirts pilnīgi visiem gribētājiem. Tāpat bankas cer, ka parlaments, pieņemot grozījumus maksātnespējas likumā, sabalansēs tajā kreditora un aizņēmēju intereses un nevirzīs pretēju procesu - neapgrūtinās iespējas mājsaimniecībām saņemt kredītu pirmā mājokļa iegādei,» sacīja Bičevskis.

LKA prezidents izteica cerību, ka atbalsta programma tiks sekmīgi iedzīvināta, bankas būs aktīvas un iedzīvotāju interese par šo atbalsta iespēju augs. «Tad mēs varēsim programmu uzlabot, un, ja tā labi strādās, papildināt to ar jauniem resursiem no valsts puses,» sacīja Bičevskis.

Patlaban nedaudz vairāk kā nedēļas laikā interesi par iespēju saņemt valsts galvojumu izrādījuši vairāk nekā 100 komercbanku klienti, sacīja Bičevskis.

EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša skaidroja, ka atbalsta programma varēs palīdzēt tām ģimenēm, kuras patlaban īrē dzīvokļus un augsto īres maksu dēļ nespēj sakrāt pirmajai iemaksai nepieciešamos līdzekļus.

Galvojuma būtība ir samazināt nepieciešamo naudas summu, kas jāsakrāj kredītņēmējam pirmajai iemaksai, taču ir jāatceras - tas nozīmē, ka izsniegtā kredīta summa būs lielāka, tādējādi kredītņēmējam ir jārēķinās ar lielāku ikmēneša maksājumu, skaidroja Oša.

Sadarbības memoranda ietvaros EM apņēmusies izveidot pastāvīgu valsts un banku sektora sadarbības platformu, kuras ietvaros notiktu valsts atbalsta programmas ieviešanas efektivitātes izvērtēšana un pilnveides priekšlikumu izstrāde. Tāpat EM apņemas sadarboties ar LKA priekšlikumu izstrādē Latvijas biznesa un juridiskās vides uzlabošanai, lai veicinātu finanšu resursu pieejamību mājsaimniecībām mājokļu apstākļu uzlabošanai ne tikai valsts atbalsta programmas ietvaros.

Savukārt LKA apņēmusies sadarboties ar EM, «Altum» un citām valsts institūcijām valsts atbalsta programmas efektīvā ieviešanā, sniegt nepieciešamo informāciju un ekspertu vērtējumus programmas realizācijas gaitā, kā arī priekšlikumus tās pilnveidei, sniegt pārskatus par mājokļu tirgus attīstību, ja tādi ir LKA rīcībā, kā arī sniegt priekšlikumus Latvijas biznesa un juridiskās vides uzlabošanai, lai veicinātu finanšu resursu pieejamību mājsaimniecībām mājokļu apstākļu uzlabošanai ne tikai valsts atbalsta programmas ietvaros.

Krieviņš skaidroja, ka «Altum» izsniegs un administrēs galvojumu komercbankai, kas izsniegusi aizdevumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Programma sāks darboties pēc valsts, «Altum» un komercbanku savstarpējo līgumu noslēgšanas. «Altum» patlaban gatavo noslēgšanai līgumus ar vairākām lielajām Latvijas bankām atbalsta programmas ieviešanai tajās.

Krieviņš arī norādīja, ka kredītņēmējam nebūs jādodas uz «Altum», galvojumu noformēs komercbankas, vienīgi kredītņēmējam būs jāsamaksā komisijas maksa - 2,5% no izsniegtā galvojuma apmēra.

Kā ziņots, augusta sākumā valdība apstiprināja kārtību, kā tiks īstenota valsts galvojuma programma, lai atvieglotu ģimenēm ar bērniem iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai. Pašlaik galvojuma programmā paredzēti 332 678 eiro. Šī summa ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā. Pieņemot, ka vidējais galvojums būs 6000 eiro, «Altum» varēs sniegt 220 galvojumus.

Galvojuma maksimālā summa ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu