Bezdarbnieka pabalstiem šogad vajag papildu 18 miljonus eiro (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumu palielināšanu par 18,14 miljoniem eiro, kas nepieciešami bezdarbnieka pabalstu izmaksai.

Papildu līdzekļi nepieciešami, ņemot vērā pabalsta saņēmēju skaita pieaugumu no 31 523 līdz 37 537 vidēji mēnesī un bezdarbnieka pabalsta apmēra pieaugumu no 188,22 eiro līdz 198,34 eiro vidēji mēnesī.

Vienlaikus komisijai iesniegtajos dokumentos tiek skaidrots, ka šogad līdz augustam valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas veiktas 1,3 miljardu eiro apmērā, kas ir 65,5% no gadā plānotā. Saskaņā ar aktualizēto Finanšu ministrijas izpildes novērtējumu 2014.gadā ieņēmumi no valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām būs par 14,3 miljoniem eiro lielāki, nekā sākotnēji plānots.

Finanšu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka bezdarbnieka pabalsta saņēmēju skaits šogad ir lielāks, nekā sākotnēji tika prognozēts, savukārt pabalsta apmērs pieaudzis, ņemot vērā vidējās algas palielinājumu.

Labklājības ministrijas (LM) pārstāve komisijas sēdē norādīja, ka 18 miljoni ir līdzekļi, kas saskaņā ar pašreizējo prognozi papildus nepieciešami pabalsta izmaksai līdz šā gada beigām. Saskaņā ar statistiku šogad gada sākumā bija vairāk nekā 45 000 bezdarbnieku, kas nestrādā līdz sešiem mēnešiem, savukārt jūlijā viņu skaits samazinājās līdz 34 300. Savukārt bezdarbnieku skaits, kuri nestrādā no sešiem mēnešiem līdz gadam, tieši otrādi jūlijā pieaudzis aptuveni par 11% salīdzinājumā ar gada sākumu.

Komisijas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) neatbalstīja šo apropriācijas palielinājumu, norādot, ka nav vērojams bezdarba pieaugums, bet, tieši otrādi, ir pieprasījums pēc darbaspēka. Viņš arī norādīja uz iespējamo «shēmošanu» un krāpšanas gadījumiem, piebilstot, ka nespēj noticēt tik krasam pabalsta saņēmēju skaita pieaugumam. Parādnieks aicināja meklēt risinājumu šajā jautājumā.

Arī komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) lūdza skaidrot pabalsta saņēmēju skaita pieaugumu, aicinot LM sagatavot pārskatu par situāciju, ko deputāti varētu pārrunāt komisijas sēdē oktobra sākumā.

Komisijas vairākums atbalstīja sociālās apdrošināšanas budžeta izdevumu palielinājumu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu